Poslanec Franc Breznik je danes Agenciji za energijo, njeni direktorici Duški Godina, poslal odprto pismo, v katerem jo poziva, naj zamakne nov sistem obračunavanja omrežnine pri elektriki, ki je napovedan za 1. julij letos. Enak poziv je posredoval tudi vladi, na katero je naslovil poslansko pobudo. 

Elektrika se bo plačevala najdražje takrat, ko jo bodo ljudje in gospodarstvo najbolj potrebovali

Breznik v odprtem pismu piše, da je nov sistem, ki se uvaja, izredno kompleksen in marsikomu nejasen, zato so pričakovane spremembe sprožile veliko vprašanj in skrbi o tem, kako bodo te spremembe vplivale na stroške električne energijo in ali je nov sistem prestrog do energetsko intenzivnih podjetij. Glavna značilnost novega sistema je po njegovih besedah ta, da se bo elektrika plačevala najdražje takrat, ko jo bodo ljudje in gospodarstvo najbolj potrebovali. Vse to pa razburja tako strokovno javnost kot tudi gospodarstvo, ki se jim bodo računi za električno energijo krepko povečali.

Podjetja se na dnevni ravni ne bodo mogla prilagajati časovnim blokom 

Po navajanju Gospodarske zbornice Slovenije se bo račun za elektriko nekaterim energetsko bolj intenzivnim potrošnikom povišal celo za večkrat, nadaljuje Breznik in doda, da je potreben čas za prilagoditev na nov način obračunavanja omrežnine. "Kot še navajajo v Gospodarski zbornici Slovenije, se težave pojavljajo z vidika prevzete energije, saj proizvodni procesi pri večini ne omogočajo prekinitev, zato se na dnevni ravni ne bi mogli prilagajati časovnim blokom."

[[image_1_article_66836]]

Kot nam je pojasnil  Breznik, ki se kot predsednik Odbora za zadeve Evropske unije veliko ukvarja z zelenim prehodom, je sedaj najbolj na udaru elektroenergetsko omrežje, ki ga je potrebno jačati. Kot pravi, Slovenija potrebuje hitre in učinkovite ukrepe za izboljšanje konkurenčnosti, čemur pa nov način obračunovanja omrežnine ni naklonjen: "To bo še dodatno dvignilo cene električne energije. Kot primer naj povem, da je cena povrečne električne energije na Kitajskem 4 cente na kilovatno uro, v ZDA 8 centov, v Sloveniji pa okoli 20 centov za kilovatno uro. Težava je tudi v tem, da nov sitem omrežnine prinaša več tarif in v tistem najbolj udarnem delu, kjer industrija najbolj dela, jo bo omrežnina hudo udarila po žepu. Proizvodni stroški bodo višji. Nekatera podjetja bodo morala spremeniti celo proizvodnjo. Morala bodo kupiti nove naprave ali akumulatorje, da bodo stabilizirala proizvodnjo in jo razbremenila z najdražjih tarif. Dodatni stroški bodo nastali tudi pri gospodinjstvih, zlasti pri ogrevanju na toplotne črpalke. Če bo šlo gospodinjstvo preko meje, ki bo določena, se bo vsak naslednji kilovat še dodatno kaznoval."

"To je gotovo najbolj pereče tema za preživetje dela slovenskega gospodarstva, predvsem delovno intenzivnih panog. Večinoma je to kovinsko predelovalna industrija, kamor spada tudi mariborska Livarna."

Breznik dodaja, da ima relevantne informacije s terena, saj  je v zadnjih šestih mesecih kot kandidat za evropskega poslanca obiskal več kot 75 slovenskih podjetij in obrtnih delavnic.

Datum začetka uprabe novega sistema naj se prestavi vsaj za dve leti 

Brezik v odprtem pismu Agenciji RS za energijo predlaga, da dobro premisli, ali je takšen način obračunavanja omrežnine ustrezen in ljudem ter gospodarstvu ne povzroča dodatnih visokih stroškov. Predlaga, da prestavi datum začetka uporabe novega načina obračunavanja omrežnine vsaj za dve leti, in s tem da gospodarstvu potreben čas za prilagoditev, saj bodo spremembe zanje pomenile veliko dodatno stroškovno obremenitev. "Lahko celo vodi v mini recesijo slovenskega gospodarstva in vpliva na naše poslovno okolje," zaključi.