NIJZ priporoča previdnost pri uživanju prazničnih jedi, ki znajo biti energetsko bogate, polne sladkorja, soli in maščob. “Uživajmo zmerne količine manj mastne šunke, potice, jajc in hrena, poleg tega pa vključimo dovolj sadja in zelenjave, ki hranilno uravnotežijo obrok,” pozivajo.

Tradicionalne praznične jedi bi težko uvrstili med zdravo prehrano. NIJZ zato svetuje zmernost in iznajdljivost pri pripravi jedi, ki jih z malo truda “predelamo” v bolj zdrave.

Zmerno v trgovini in pri mizi

Večinoma v prazničnih dneh uživamo meso in mesne izdelke in v povprečju zaužijemo preveč energijsko bogato, slano, sladko in mastno hrano, opozarjajo na NIJZ. Namesto tega predlagajo uživanje zmernih količin manj mastne šunke, potice, jajc in hrena.

Če se boste peke lotili doma, pripravite potico z manj sladkorja, previdno pa tudi pri alkoholu in sladkih pijačah.

Seveda se vsem razvadam ne moremo odreči, zato naj k prehrani vključimo dovolj sadja in zelenjave, ki hranilno uravnotežijo obrok. Če se boste peke lotili doma, pripravite potico z manj sladkorja, previdno pa tudi pri alkoholu in sladkih pijačah.

Po praznikih k zdravim navadam

Razumljivo je, da se pri praznični mizi ne bomo držali vseh priporočil, da pa ne bi čutili posledic, pozivajo naj se po praznikih le vrnemo k bolj zdravim prehranskim navadam. Poleg dobrih prehranskih navad pozivajo tudi k zdravemu življenjskemu slogu nasploh, kajti stiske so v teh kriznih časih velike in pomembno je, da poskrbimo tudi za svoje duševno zdravje in opazimo morebitno duševno stisko bližnjih.

Poleg dobrih prehranskih navad pozivajo tudi k zdravemu življenjskemu slogu nasploh, kajti stiske so v teh kriznih časih velike in pomembno je, da poskrbimo tudi za svoje duševno zdravje in opazimo morebitno duševno stisko bližnjih.

“V prazničnem času, ki je tradicionalno bolj družinsko obarvan in usmerjen v iskanje bližine, se lahko določene stiske povečajo. Pojavijo se lahko občutja jeze, nezadovoljstva, žalosti, osamljenosti, otožnosti, brezvoljnosti, nemoči. Te stiske se lahko pojavijo predvsem pri ljudeh, ki nimajo bližnjih okoli sebe ali živijo sami. Pomislimo nanje in jih pokličimo ali pa se dobimo z njimi preko videoklica. Če se stiske pojavijo pri nas, pokličimo bližnje ali prijatelje oziroma pomislimo na druge možnosti za pogovor,” so zapisali.

Telefon za psihološko podporo ob epidemiji covida-19 deluje 24h/dan na brezplačni telefonski številki 080 51 00. 

Da bi bile stiske čim manjše in bi njihove posledice čim bolj ublažili, NIJZ poudarja, da je na voljo pa je tudi Telefon za psihološko podporo ob epidemiji covida-19. Ta deluje 24h/dan na brezplačni telefonski številki 080 51 00.