Ob prodaji ajdovske družbe Pipistrel sta Ivo in Taja Boscarol del kupnine namenila za donacijo Občini Ajdovščina. 25 milijonov evrov bo namenjenih gradnji zdravstvenega doma z reševalnim centrom ter ureditvi letalskega muzeja in zelenih površine. Vsak zaposleni na Pipistrelu pa bo za vsak svoj delovni dan v podjetju prejel po tri evre.

Nov zdravstveni dom s vso potrebno infrastrukturo

To sem naredil zaradi svojih zaposlenih, zaradi okolja v katerem živim, in tudi zaradi celotne Slovenije, saj smo včeraj postavili temelj slovenske letalske industrije, ki bo lahko odslej konkurirala vsem največjim tujim igralcem. Ponosen sem, da smo podjetje prodali za eno največjih kupnin v zgodovini Slovenije,” je na današnji novinarski konferenci v Ajdovščini povedal ustanovitelj in po novem le še manjšinski lastnik Pipistrela Ivo Boscarol.

Od celotne donacije ajdovski občini bo 20 milijonov evrov namenjenih gradnji novega zdravstvenega centra z vso potrebno infrastrukturo. Ajdovščina bo tako ob sedanjem letališču dobila nov sodoben zdravstveni dom in večjo lekarno; tu bodo na eni točki združene vse reševalne ustanove, od nujne pomoči do gasilskega doma.

V sklopu tega dela donacije bo Ajdovščina dobila helikopter za nujne primere, ki bo namenjen tudi za potrebe gašenja in reševanja. Zato bo ob novem reševalnem centru zgrajen tudi bazen za helikopterski zajem vode v primeru gašenja.

Denar uporabljen še za muzej letalstva in drugo

Drugi del donacije bo namenjen gradnji muzeja letalstva. Tako bo domača kulturna dediščina na področju letalstva dobila prostor, kot si ga zasluži, je prepričan ajdovski župan Tadej Beočanin. Muzej bo z vso sodobno infrastrukturo namenjen turizmu, saj bo s spremljevalnimi dogodki privabljal ljudi od vsepovsod.

Donacija v višini enega milijona evrov pa je namenjena ozelenitvi ozelenitvi in hortikulturni ureditvi ajdovske občine. S tem bo občina nadaljevala zagotavljanje zelenega in zdravju prijaznega življenjskega okolja. Nadomestili bodo tudi podrta drevesa in zelenice, ki so bile v zadnjih letih odstranjene zaradi novih gradenj. Občina bo takoj začela pripravo projektne dokumentacije za novogradnjo, gradnjo pa bodo realno lahko začeli konec leta 2023 ali 2024.

V svojem imenu in imenu vseh občank in občanov se Taji in Ivu Boscarolu iz srca zahvaljujem za donacijo. Ajdovščina je bila v torek razglašena za razvojno najbolj prodorno občino v Sloveniji. Ta donacija bo pomenila še dvakrat hitrejši razvoj v prihodnjih štirih letih,” je na novinarski konferenci še povedal ajdovski župan. Poudaril je še, da je znesek donacije enak višini sredstev iz proračuna, ki ga ima ajdovska občina na voljo za investicije v štirih letih.

Upa, da bo navdihnil še druge

Kljub prodaji Pipistrela pa bo v rokah Občine Ajdovščina ostala njegova poslovna stavba, saj gre za spomenik nacionalnega pomena. Stavba, ki je delo vrhunskega arhitekta Borisa Podrecce, ni bila del prodaje. To je bila obljuba, ki jo je Ivo Boscarol že pred leti dal županu. “Upam, da bo moja poteza navdahnila tudi ostale slovenske gospodarstvenike, da bodo ob podobnih primerih del sredstev namenili lokalni skupnosti in tako vrnili okolju, iz katerega izhajajo,” je poudaril Boscarol.

Pipistrel je kupila družba Textron iz ameriške zvezne države Kansas. Vrednost posla je po navedbah ponudnika finančnih informacij Thomson Reuters okoli 218 milijonov evrov.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek se je ob robu obiska v Magni danes odzval na prodajo ajdovskega Pipistrela. Povedal je, da prodaja zasebnih podjetij ni stvar vlade. “Lastnik podjetja se je odločil, da verjetno skozi prodajo dobi novega partnerja, ki bo temu podjetju omogočil še večji in boljši razvoj.”

Počivalšek je dodal še, da je podjetje, ki dela v Sloveniji, pa naj bo v tuji ali domači lasti, slovensko. “Tu je registrirano, tukaj dela, tukaj vzpostavlja dobaviteljske proizvodne verige in tukaj plačuje davke,” je dejal.

STA