V državnem zboru je včeraj potekala razprava o predlogu sprememb družinskega zakonika, ki tudi istospolnim parom omogoča sklenitev zakonske zveze in posvojitev otrok.

Vir: Twitter

Medtem ko koalicija predlog podpira, mu opozicija nasprotuje. Izjava poslanke Nove Slovenije, Ive Dimic, da je knjiga vseh knjig še nad Ustavo, je na družbenih omrežjih sprožila burne odzive. Sejo so nato celo prekinili, da so odstranili plakat upodobitve svete družine po krščanski religiji na balkonu državnega zbora, poroča portal 24ur.

“Knjiga vseh knjig, ki je še nad Ustavo”

Po mnenju koalicije je skrajni čas, da istospolni dobijo enake pravice kot raznospolni, po mnenju opozicije pa to ni v skladu z naravnimi zakonitostmi. V razpravi je sodelovala tudi poslanka Nove Slovenije Iva Dimic, ki je uvodoma povedala, da je sprememba definicije zakonske zveze velik preizkus za celotno družbo in da se ji zdi nerazumljivo, zakaj bi bila zakonska zveza med moškimi in ženskami protiustavna in da je bila na zadnjem referendumu jasno izražena volja ljudstva.

“Velikokrat slišim očitek nam, katoličanom, da bi morali biti tudi do istospolnih bolj vključujoči in naj si za zgled vzamemo papeža Frančiška, ki jih sprejema v avdience. Res je, velikokrat slišim tukaj citiranje papeža Frančiška ali iz Svetega pisma, ampak izven konteksta. Saj vemo, kaj govori knjiga vseh knjig, ki je še nad Ustavo. Sprejemanje vseh ljudi, tudi istospolnih, nima prav nobene zveze z omogočanjem posvojitev tej ali oni skupini ljudi,” je povedala v nadaljevanju razprave.

Na besede se je odzvala pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan, ki je poslanko opozorila, da je vredno ponoviti osnove, in sicer, da je Ustava temeljni in najvišji pravni akt pravnega reda Republike Slovenije, v skladu s sedmim členom Ustave pa so država in verske skupnosti ločene, poroča 24ur.

Sejo prekinili zaradi plakata

Sejo so vodili podpredsednik Danijel Krivec (SDS) ter podpredsednici Meira Hot (SD) in Nataša Sukič (Levica). Sukičeva je nato razpravo prekinila, ker so nasprotniki predloga obesili na balkon dvorane DZ upodobitev svete družine po krščanski religiji, poroča 24ur. “Spoštovane poslanke in poslanci, zato da odstranimo transparente nestrpne desnice, ki danes tukaj očitno promovira svoje ideje tudi s plakati na ograji državnega zbora, kar je popolnoma nedopustno, prekinjam sejo za deset minut, da to zadevo odstranimo,” je argumentirala svojo odločitev.

Upodobitev so med prekinitvijo umaknili in seja se je po desetih minutah nadaljevala.

Predlog sprememb družinskega zakonika sledi julijski odločitvi Ustavnega sodišča, ki je ugotovilo, da je ureditev, ki določa, da lahko zakonsko zvezo skleneta le dve osebi različnega spola in da istospolna partnerja, ki živita v formalni partnerski zvezi, ne moreta skupaj posvojiti otroka, v neskladju z ustavno prepovedjo diskriminacije zakonska ureditev. S tem je odločilo, da se istospolni partnerji lahko poročijo in skupaj posvojijo otroka pod enakimi pogoji kot zakonca. DZ mora sedaj neustavnost odpraviti, poroča 24ur.