Na Brdu pri Kranju potekal posvet slovenskega zdravstva v luči aktualnih epidemioloških razmer. Na novinarski konferenci po posvetu je minister za zdravje, Janez Poklukar povedal, da bodo obremenitve v bolnišnicah določale spuščanje ukrepov. “Danes smo se pogovarjali o postopnem sproščanju PCT-ja, postopnem ukinjanju testiranja, spremenjenih protokolih na smučiščih, javnih prevozih, v gostinskih lokalih in o karantenah,” je povedal Poklukar.  

Kljub visokemu številu okužb, prehajamo v endemijo, pravi minister, ki bo vsa priporočila, ki so jih začrtali danes prenesel na vlado, kar bi lahko pomenilo, da bo vlada kmalu sprejela te usmeritve.

Postopno ukinjanje pogoja PCT

Po napovedih vodje posvetovalne skupine za covid-19 Mateje Logar lahko v naslednjih dneh pričakujemo sproščanje ukrepov. “Z gotovostjo lahko trdimo, da omikron povzroča lažje prebolevanje, kot ga je povzročala delta.” Ob tem je dejala: “Čas je, da se začnemo resno pripravljati, da se vrnemo v novo normalnost in da začnemo s sproščanjem ukrepov, a je tudi tu potrebna previdnost,” je povedala Logarjeva.

Posvetovalna skupina predlaga, da se PCT odpravi v vseh dejavnostih, kjer prihaja do kratkotrajnih stikov. To pomeni, da bi ukinili pogoj PCT v bankah, poštah, upravnih enotah in trgovinah, predlagajo pa, da še naprej ostane pogoj omejenega števila ljudi v prostorih.

Predloge posvetovalne skupine mora še potrditi vlada.