Stranka Levica je danes začela zbirati podpise za začetek zakonodajnega referenduma o zakonu o ratifikaciji sporazuma z Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR), ki bi omogočil nakup osemkolesnih oklepnikov tipa boxer. Zakon je v sredo potrdil državni zbor, Levica pa ga je skušala preprečiti že s posvetovalnim referendumom.

Menijo, da gre za škodljiv zakon

Pobuda Levice za razpis posvetovalnega referenduma je bila prejšnji teden na seji DZ že zavrnjena, pridružile pa se ji niso niti ostale stranke koalicije KUL, predvsem iz razloga, ker ne bi bil obvezujoč za vlado. DZ je potem v sredo potrdil ratifikacijo sporazuma med vlado in organizacijo OCCAR, in sicer je za glasovalo 44 poslancev, 35 pa jih je bilo proti.

V Levici se ne nameravajo ustaviti; kot so sporočili, začenjajo kampanjo za zbiranje 2500 podpisov za razpis zakonodajnega referenduma, s katerim bi volivci zavrnili po njihovem mnenju škodljiv zakon.

Sporazum z OCCAR bo namreč omogočil vladne načrte za nakup 45 oklepnikov tipa boxer. Cena uradno še ni znana, je pa za opozicijo močno sporna predvsem cena. Cena projekta je namreč 412 milijonov evrov, v zadnjih petih letih, ko se je vlada – tedaj še pod vodstvom Mira Cerarja – začela pogovarjati o nakupu, pa se je praktično podvojila s tedanjih 207 milijonov evrov za 56 oklepnikov.

Obrambno ministrstvo: Cena je bistveno nižja

Na obrambnem ministrstvu sicer pojasnjujejo, da je projekt nabave boxerjev res ocenjen na 412 milijonov evrov, a za 53 vozil in ustrezno podporo za njihovo vzdrževanje, logistično podporo in usposabljanje, medtem ko bi morala biti cena za načrtovanih 45 vozil ustrezno nižja.

Poudarjajo tudi, da so vozila nujna za vzpostavitev srednje bataljonske skupine Slovenske vojske, ki jo Slovenija v zavezništvu obljublja že leta.

A v Levici menijo, da gre ne le za predrag, ampak tudi za nepotreben nakup orožja v času, ko bi država sredstva lahko namenila za druge, pomembnejše stvari. Želijo, da se ljudstvo “opredeli, ali naj se denar nameni financiranju nepotrebnih orožarskih poslov ali investicijam v zdravstvo, stanovanja in razvoj“.