Vsi govorniki so izpostavljali pomen povezovanja. “Naše povezovanje in združevanje bo tisto, ki bo kreiralo prihodnost Slovenije in slovenske politike,” je dejal eden vodilnih predstavnikov gibanja Franc Kangler.

 “Nekateri gradijo politiko, ki želi slovenski narod razklati, ki želijo politično uspeti z izključevanjem. Mi mislimo drugače, mi razmišljamo proevropsko. Politični prostor v sredini je naš. Nihče nam tega prostora ne bo vzel. Mi povezujemo in združujemo, ne na podlagi ideologije, ampak na podlagi potreb državljanov Slovenije,” je še dejal predsednik Nove ljudske stranke (NLS).

Prizadevali si bodo za skladen regionalni razvoj

Po njegovih besedah so posamezno to že dokazali, med drugim z zvišanjem povprečnin, prizadevanji za skladen regionalni razvoj in razvoj podeželja. V tej smeri naj bi delali tudi v prihodnje.

Prepričan je, da bo Gibanje Povežimo Slovenijo odločalo o tem, kakšna bo prihodnja vlada. “Pogovarjali se bomo z vsemi, dogovorili pa s tistimi, ki želijo iti naprej, ne nazaj,” je dejal.

“Želimo povezati bolestno razdeljen slovenski politični prostor. Prostor, ki je v krču in duši naše slovenske razvojne potenciale. Zato je v času, ko se na novo mešajo karte, nujno potrebno, da zdrave sile stopijo skupaj, se zazrejo v prihodnost in da ustvarjamo pogoje za to, da bodo vse kreativne možnosti slovenskega naroda tako v javnem kot gospodarskem sektorju dale od sebe največ, kar lahko dajo. Tudi v Mariboru moramo narediti dodaten razvojni preboj,” je povedal predsednik stranke Konkretno Zdravko Počivalšek.

Zelena nota je ključnega pomena za našo prihodnost

Po besedah predsednika Slovenske ljudske stranke (SLS) Marjana Podobnika predstavljajo gibanje, “ki povezuje leve in desne, konservativne in liberalne, partizane in domobrance, cepljene in necepljene”. “Nihče naj ne ostane sam,” je poudaril.

Zbrane v dvorani zasebne fakultete Alma Mater Europaea je nagovoril tudi predsednik Zelenih Slovenije Andrej Čuš. “Gibanje Povežimo Slovenijo bo tisto, ki bo pomembno kreiralo prihodnost slovenske politike,” je dejal.

Izpostavil je za skoraj 430 milijonov evrov sredstev na razpisih za ozelenitev slovenskega gospodarstva. “Zelena nota razvoja in prihodnosti je ključnega pomena za to, v kakšnem okolju bomo živeli. V kolikor ne bomo posedli za mizo ljudi, ki bi investirali in odpirali nova delovna mesta ter na drugi strani ljudi, ki se zavedajo ustavnih pravic do čistega okolja in čiste pitne vode, bomo imeli le konflikte in zaradi tega bomo stali na mestu,” je menil.

Članica gibanja je še Nova socialdemokracija, katere predsednik Andrej Magajna nocoj ni mogel priti v Maribor. V sporočilu, ki ga je poslal, je izpostavil pomen transparentnosti, ki je po njegovih navedbah še ena od odlik tega združenja.

Kot kandidati Gibanja Povežimo Slovenijo na aprilskih volitvah so se danes v Mariboru predstavili Monika Kirbiš Rojs, Breda Čepe, Helena Kujundžić Lukaček, Damir Orehovec in Modest Motaln.

Kangler je prepričan, da bo Gibanje Povežimo Slovenijo odločilo, kakšna bo naslednja slovenska vlada. “Vesel sem, da je dialog med vsemi strankami in akterji gibanja vzpostavljen. Večinoma imamo kandidate že izbrane in usklajene, v nekaterih volilnih okrajih pa še preverjamo javnomnenjske ankete. Komur bolje kaže, za tistega se bomo odločili,” je dejal.

STA