V ponedeljek, 7. februarja 2022, se začenja preventivna akcija za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov, ki jo izvajata Agencija za varnost prometa in Policija. Poostren nadzor nad vozniki tovornih vozil in avtobusov, ki je tudi evropsko usklajen, bodo policisti izvajali vse do 13. februarja.

Mariborski policisti so sporočili, da bodo poostren nadzor izvedli jutri. 

Ker je dinamika prometnih tokov tovornih vozil in avtobusov na slovenskem avtocestnem omrežju vse večja, bomo tudi policisti PU Maribor, v sodelovanju z drugimi organi, ki nadzirajo cestni promet, na območju mariborske policijske uprave, v četrtek, 10. februarja 2022, med 8. in 15. uro, izvedli poostren nadzor cestnega prometa, s poudarkom nad vozniki tovornih vozil in avtobusov,” so sporočili s Policijske uprave Maribor.

Tudi na avtocestah in hitrih cestah

Preventivna akcija sicer po Sloveniji poteka do nedelje. Na policiji namreč pojasnjujejo, da v Sloveniji cestni tovorni promet narašča, z večanjem njegovega obsega se povečujejo tudi možnosti za nastanek prometnih nesreč. Policisti bodo v tem času izvedli več poostrenih nadzorov nad avtobusi in tovornimi vozili, tudi tistimi z največjo dovoljeno maso do 3,5 ton.

Poleg tega bodo tudi pri rednem delu prioritetno izvajali nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi. Nadzor tovornih vozil se bo izvajal s preusmeritvijo tovornih vozil na kontrolne točke na avtocestah. Nadzori avtobusov bodo potekali na avtobusnih postajališčih, prevozi pa bodo nadzoru podvrženi tudi na avtocestah in hitrih cestah.

V nadzorih bodo policisti še posebej pozorni na spoštovanje omejitev hitrosti, tehnično brezhibnost vozil, preobremenjenost, spoštovanje socialne zakonodaje, pravila o nalaganju in pritrjevanju tovora, psihofizično stanje voznikov, uporabo varnostnega pasu in uporabo naprav in opreme, ki zmanjšujejo voznikovo pozornost.

Naredili manj prekrškov, a povzročili več prometnih nesreč

Leta 2021 so vozniki tovornih vozil naredili manj prekrškov, toda udeleženi so bili v 2.426 prometnih nesrečah oz. v vsaki 7. prometni nesreči na slovenskih cestah. Povzročili so jih 1.537, oziroma 63 % od vseh nesreč, v katerih so bili udeleženi. V primerjavi z letom 2020, ko so povzročili 1.409 od 2.183 prometnih nesreč, je to 9 % več. V posledicah teh nesreč je življenje lani izgubilo kar 17 oseb, 38 je bilo hudo poškodovanih, 327 pa lažje poškodovanih.

Med vozniki tovornih vozil je bilo pet smrtnih žrtev (v 2020 dve), 11 je bilo hudo telesno poškodovanih in 117 lažje telesno poškodovanih, enako kot v letu 2020.

Najbolj pogost vzrok pri prometnih nesrečah, ki jih povzročijo vozniki tovornih vozil, je v zadnjih petih letih (2017–2021) nepravilen premik z vozilom, ki je botroval 37 % vseh prometnih nesreč. Na drugem mestu je nepravilna stran/smer vožnje (14 %) in neustrezna varnostna razdalja (11 %).

Utrujenost voznikov je pomemben dejavnik tveganja

Agencija za varnost prometa in Policija posebej izpostavljata, da je pri tovornih vozilih in avtobusih še posebej pomembna ustrezna varnostna razdalja, saj je zavorna pot pri njih še daljša, česar se morajo vozniki zavedati ves čas vožnje. Pomemben dejavnik je tudi utrujenost voznika. Ta je po podatkih Evropske komisije iz leta 2018 dejavnik v približno 20 % nesreč, v katerih so udeležena tovorna vozila.

Agencija za varnost prometa in Policija vse udeležence v cestnem prometu še dodatno pozivata k upoštevanju cestnoprometnih pravil in razmer na cesti, k strpnosti in odgovorni vožnji. Opozorila gredo tudi v smeri obveznega pripenjanja z varnostnim pasom, neuporabe mobilnega telefona, doslednega zagotavljanja ustrezne varnostne razdalje, načrtovanja poti in počitkov, upoštevanja cestnih razmer, voznike pa pozivajo, naj za volan vselej sedejo trezni.

Vse informacije o akciji so dostopne na spletni strani policije, na sledeči povezavi. Akcijo bosta Agencija za varnost prometa in Policija ponovili julija, ko so naše ceste še bolj prometno obremenjene.