Ministrstvo za zunanje zadeve je po seznanitvi z izjavo državnega sekretarja Arpada Janosa Potapija v oddaji Težišče 10. marca, da je Mura mejna reka med Slovenijo in Madžarsko, nemudoma poklicalo veleposlanika Madžarske v Ljubljani Andorja F. Davida in zahtevalo ustrezna pojasnila, navaja sporočilo za javnost MZZ.

Šlo naj bi za jezikovni spodrsljaj

Poudarili smo občutljivost tematike. Navedba Mure kot mejne reke odpira možnost za različne interpretacije, ki lahko škodujejo tako meddržavnim odnosom kot tudi odnosom med ljudmi, posebej v Prekmurju,” je ministrstvo še navedlo v sporočilu.

Veleposlaništvo Madžarske je medtem objavilo ustrezno pojasnilo, da je šlo v izjavi za jezikovni spodrsljaj in da je meja med Madžarsko in Slovenijo nesporno določena z mednarodno pogodbo.

 

Na izjavo se je na Twitterju med drugim odzval predsednik DZ Igor Zorčič. Zapisal je, da je “ta izjava nedopustna” in da ne sme iti mimo brez odziva slovenskega političnega vrha, pri čemer je v objavi označil predsednika Boruta Pahorja, premierja Janeza Janšo in zunanjega ministra Anžeta Logarja.

Komentar je na Twitterju podal tudi obrambni minister Matej Tonin, ki je zapisal, da je danes “ob robu srečanja z veleposlaniki držav višegrajske četverice opravil pogovor z veleposlanikom Madžarske o neprimerni izjavi državnega sekretarja Potapija glede Prekmurja“.

Madžarski veleposlanik se je za izrečene besede opravičil, šlo naj bi za lapsus linguae. Zagotovil je, da Madžarska nima nobenih ozemeljskih teženj in je zavezana dobrososedskim odnosom,” je še dodal Tonin.

STA