Zato je treba Ukrajini pomagati, saj se tam dejansko borijo za varnost in blaginjo celotne Evrope, je dodal.

Janša je v odgovoru na poslansko vprašanje Branka Grimsa (SDS) še ocenil, da dogajanje v Ukrajini ni le vojna, temveč se dogaja etično čiščenje priobalnih mest ob Črnem morju. Razmere je zato primerjal s tistimi med vojno v Bosni in Hercegovini.

Če bo Rusija šla naprej, se bo vzpostavila nova železna zavesa z vsemi varnostnimi in ekonomskimi posledicami, je opozoril.

Dejal je, da se je 24. februarja, ko je Rusija napada Ukrajino, “svet spremenil, ampak mi tega v glavnem še nismo dojeli”. Po njegovih besedah je še veliko ravnanj in ocen, ki ne gredo v korak z razmerami, kot pozitivno pa je označil prepričljivo večino, ki je v Generalni skupščini ZN podprla obsodbo ruske agresije.

Glede varnostnih razmer je dejal, da varnost lahko zagotavljamo na dva načina, da krepimo lastno moč in da skušamo zmanjšati tveganja iz okolice. “Oboje delamo,” je dodal.

Dejal je še, da se je v preteklosti za vojsko namenjalo premalo, kar se skuša zdaj popraviti. “Zdaj, ko grmi v okolici, se zavedamo, kako tragično resne so bile v preteklih letih ocene o nepripravljenosti Slovenske vojske,” je dodal.

STA