Predsednik vlade Janez Janša je povedal, da se Slovenci zavedamo, da je za uspešno obrambo pred agresijo pomembno, da obstajata volja in morala za boj za domovino. “Zato smo poslali posebno pismo, kjer pozivamo Evropsko Unijo, da se Ukrajini zagotovi perspektiva polnopravnega članstva v Evropski Uniji. Temu pozivu se je tekom noči in danes pridružilo več kolegov,” je dejal.

Janša je povedal, da je danes govoril s predsednikom ukrajinske vlade in ob temu dodal, da se Ukrajina bori in da potrebuje pomoč. “Cilj ruske agresije je obglavljanje ukrajinske države, uničenje ali zamenjava vlade in predsednika ter njihova nadomestitev z marionetno vlado, kakršno je Rusija postavljala v tem delu Evrope v preteklosti. Kratkoročno najpomembnejše je, da jim nudimo pomoč,” je navedel Janša.

Rusija je s to agresivno potezo so razkrila svoje cilje, je dodal. Zato “danes v teh dneh v EU dozoreva odločitev, da moramo postati neodvisni od ruskih energentov,” je povedal Janša. “Potrebujemo tudi realno vojaško moč, ki bo sposobna zavarovati prostor demokracije in svobode.” 

Slovenska vlada je danes dopoldan podala soglasje na nekatere preventivne vojaške ukrepe, ki jih je sprejemalo zavezništvo Nato. Ukrepi so usmerjeni proti nerazumni, brezglavi in agresivni politiki aktualnega ruskega vodstva, ne ruskemu vodstvu, je še dejal. Več ukrepov in o sankcijah za Rusijo pa bodo danes predstavili na sestanku evropskega sveta v Bruslju, ki se ga bo predsednik slovenske vlade tudi udeležil.

V Ukrajini še kar nekaj Slovencev

Na ozemlju Ukrajine je še kar nekaj Slovencev. “Po naših informacijah večini ni uspelo, da bi državo zapustili, zato so se vrnili v Kijev in so trenutno na varnem. Ni podatkov, da bi bil kdo pogrešan ali ranjen. Delamo vse na tem, da ne bi bil noben slovenski državljan pozabljen.”

Njegov obisk v Ukrajino ni odpovedan, ampak samo prestavljen, je povedal. 

Janša je opozoril še, da je lahko Slovenija tarča resnih kibernetskih napadov. Nekaj teh napadov se je v Evropi že zgodilo, kar je komentiral, da “to, da za njimi stoji Rusija, so več kot indici. Zato se moramo začeti pripravljati na morebitno situacijo, ko domov ali zdravnika, v službo, nekaj časa ne bo možno poklicati po mobilnem telefonu“.

Pripravljamo se tudi na morebiten begunski val. Še posebej so v stopnji pripravljenosti sosednje države. O tem bomo govorili danes na sestanku evropskega sveta,” je še dejal predsednik vlade.