Na Hrvaškem za torek napovedujejo novo podražitev pogonskih goriv. Liter bencina naj bi stal predvidoma 13,79 kune (1,82 evra), liter dizla pa 14,13 kune (1,86 evra). Časnik Finance je izračunal, da bi se, v kolikor vlada trošarin ne bo nižala, tudi pri nas cene povzpele na 1,65 evra.

Natančnejšo ceno je težje napovedati

Cene na mediteranskih borzah trenutno nihajo, pri trenutnem stanju pa so pri Financah izračunali, da bi se gorivo jutri podražilo za približno 10 centov na liter. Skok cen  je seveda odvisen tudi od trošarin, glede na nedavne izjave predstavnikov vlade pa se intervencijo države in znižanje dajatev pričakuje, kar bi pomenilo tudi nižji skok cen.

Ob nespremenjenih dajatvah bi bencin postal najdražji doslej, pišejo Finance. Že zdaj je namreč le 0,013 evra za rekordom, ko smo avgusta 2012 za liter plačevali 1,576 evra. Medtem naj bi cena dizla poskočila za nekaj več kot 10 centov in se približala vrednosti 1,80 evra za liter, ocenjujejo Finance. To seveda velja ob predpostavki, da vlada ne zniža dajatev, kar bi pomenilo, da bi dizel prvič doslej stal več kot 1,79 evra.

 

Ustrezna uredba bo sprejeta še danes

Maloprodajne cene naftnih derivatov bodo od torka v Sloveniji regulirane, je danes v DZ potrdil premier Janez Janša. Sledile bodo povprečju cen v zadnjih sedmih dneh, ustrezno uredbo pa bo vlada sprejela še danes.

Janša je v odgovoru na vprašanje nepovezane poslanke Janje Sluga, ki je poudarila, da cene energentov naraščajo že od septembra, od takrat pa vlada ni sprejela niti enega sistemskega ukrepa za njihovo zajezitev, dejal, da se v tem trenutku sprejemajo interventni ukrepi, katerih obseg je določila Evropska komisija, ne pa sistemski.

Premier je povedal, da se v tem trenutku sprejemajo interventni ukrepi, katerih obseg je določila Evropska komisija.

Sistemski ukrepi so tisti, ki na dolgi rok rešujejo neko situacijo, a kolikor vem, v Sloveniji nimamo vrelcev nafte, ki čakajo, da jih začnemo črpat,” je dejal.

Na besede, da se vlada na rast cen ne odziva, je spomnil na pred kratkim sprejeti zakon, ki prinaša dodatek za blažitev energetske blaginje za določene skupine prebivalcev, medtem ko vsi odjemalci v teh dneh prejemajo nižje položnice za električno energijo. “Vlada je zamrznila plačevanje omrežnine in še nekaterih drugih dajatev, zato je strošek za ljudi bistveno manjši in bo tako še nekaj čas ostalo,” je zatrdil.

Ruska nafta je le 12 odstotkov ponudbe na svetovnih trgih

Glede naftnih derivatov pa je dejal, da če se bo povzročala taka panika, kot smo jo lahko opazovali prejšnji teden, ko so si nekateri v pričakovanju zvišanja cen delali zaloge, potem zalog ne bo nikoli dovolj. “A panika ni potrebna, naftnih derivatov je na svetu dovolj,” je zatrdil. Na trgu sicer res prihaja do motenj zaradi ruske agresije na Ukrajino, vendar ruska nafta predstavlja 12 odstotkov ponudbe na svetovnem trgu, kar je mogoče zelo hitro nadomestiti.

Zatrdil je, da vlada špekulacij na trgu naftnih derivatov ne bo dopustila. “Danes bo vlada sprejela uredbo, s katero bo določila najvišje cene naftnih derivatov na črpalkah,” je napovedal. Od torka naprej bodo tako te cene regulirale, in sicer bodo sledile nekemu povprečju cen v zadnjih sedmih dneh, ki se izračunava na podlagi evropske metodologije, je dejal. Te cene sicer ne bodo smele biti bistveno nižje kot v sosednjih državah.

STA