DVK je na današnji seji pretresala možne rešitve za izvedbo prihajajočih volitvah v državni zbor, ki bodo 24. aprila.

Za tiste, ki bodo v preventivni karanteni zaradi tveganega stika, so se odločili, da lahko kljub temu pridejo na volišče v rednem času dela volišč, torej predvidoma med 7. in 19. uro, a ob ob doslednem upoštevanju zaščitnih ukrepov. Zanje torej ne bodo podaljševali dela volišč.

Okuženi bodo glasovali po pošti

Tisti, ki se bodo zaradi okužbe s koronavirusom znašli v izolaciji vsaj pet dni pred volitvami, bodo lahko, tako kot drugi, ki na volišča ne morejo, poslali vlogo za glasovanje po pošti. Svoj glas bodo tako morali oddati po pošti tudi, če bi vmes covid-19 že preboleli in bi si formalno lahko skrajšali izolacijo.

Največja neznanka pa ostajajo tisti, ki bodo za okužbo z novim koronavirusom izvedeli tik pred volitvami, torej manj kot pet dni prej in bodo zamudili rok za oddajo vloge za glasovanje po pošti. O teh se DVK danes še ni izrekla. Sprejeli pa so sklep, da bodo končno odločitev sprejeli najpozneje 25 dni pred volitvami.

Glasovanje na domu ostaja možnost

Za njihovo odločitev je namreč pomemben podatek aktualna epidemiološka slika, torej ali bo predvideno število okuženih tako veliko, da bi, če jim oddaje glas ne bi omogočili, to lahko vplivalo na izid in legitimnost volitev. Na podlagi tega se bodo odločali tudi o izvedbi glasovanja na domu, saj bi ob zelo velikem številu zahtev za glasovanje na domu lahko imeli težavo z zagotavljanjem t. i. letečih volilnih komisij.

Pri končnih odločitvah pa bodo najprej prisluhnili epidemiologom in zdravstveni stroki, izvedljivost ukrepov, ki jih bodo ti predlagali, pa bodo nato preverili še po pravni plati.