Med 2. in 4. februarjem je na Fakulteti za elektrotehniko potekal 25. seminar radijske komunikacije (SRK 2022), na katerem sta sodelovala tudi Huaweijeva strokovnjaka, ki sta predstavila različne pristope pri uvajanju 5G omrežja ter scenarije in izzive pri postavitvi zasebnih omrežij pete generacije.

Tamas Boday, direktor integriranih rešitev Huawei Technologies Madžarska in regija Adriatik je iz tehničnega vidika je predstavil področje zasebnih omrežij 5G in številne primere uporabe v industriji, vključno s prvima komercialnima projektoma 5G zasebnih omrežij v Srednji in Vzhodni Evropi. Prenovljena arhitektura omrežij 5G namreč omogoča različne scenarije pri uvajanju zasebnih omrežij. Boday je udeležencem konference predstavil tudi tehnične izzive, s katerimi so se srečali pri izvedbi in pojasnil rešitve, ki so jih razvili pri izvajanju komercialnih projektov.

Marko Grebenc, regionalni vodja operative in vzdrževanja Huawei Technologies Slovenija, je na seminarju izpostavil, da se na začetku pri uvajanju omrežij pete generacije večina operaterjev odloča za nesamostojni 5G v dvojni povezljivosti z obstoječim 4G omrežjem. V prispevku je Grebenc predstavil tudi praktične vidike uvedbe nesamostojnega načina, izzive pri uvedbi ter rezultate testiranja različnih radijskih nosilnikov.

Kot poudarjajo v Huaweiju, že od samega začetka dajejo velik poudarek razvoju novih storitev in produktov, kar dokazuje tudi lestvica investicij Evropske komisije (2021 EU Industrial R&D Investment Scoreboard), ki je Huawei uvrstila na drugo mesto na svetu po višini naložb v industrijske raziskave in razvoj. »To ne pomeni samo vlaganje v lastne razvojen kapacitete, temveč tudi podporo in sodelovanje z drugimi strokovnimi institucijami, projekti, iniciativami, dogodki, kot je strokovna konferenca SRK v organizaciji Fakultete za Elektrotehniko Univerze v Ljubljani« so še dodali.