V oddaji “V mreži” na prvem programu hrvaške nacionalne televizije HRT so gostovali minister turizma Gari Capelli, bivši minister Veljko Ostojić in direktor Hrvaškega združenja turizma .

Aktualni minister Capelli je dejal, da se bo v naslednjih dveh tednih na Hrvaškem na področju turizma spremenilo marsikaj. Kot je poudaril, so omejitve, kot drugod po svetu, tudi pri njih in ljudje so z njimi seznanjeni. A kljub vsemu ostaja interes ljudi, da bi letos dopustovali na Hrvaškem. “Vse se nam vrača v pozitivnem smislu,” ostaja optimističen.

Turistična sezona bo verjetno drugačne kot vse doslej

Kot nadaljuje, so se na ministrstvu detajlno pripravili in bodo v navezi tudi s hrvaškimi epidemiologi. “Menim, da bomo nekje v maju pričeli z realizacijo zastavljenih ciljev,” je dejal. “Pa vendar na začetku ne bo enako, kot je bilo denimo lani. Povsod v Evropi obstaja strah, kaj bo z lokali in restavracijami,” še dodaja.

Kakor povsod drugje po svetu, bodo tudi na Hrvaškem morali upoštevati ukrepe, kot je več dezinfekcije in vsaj dva metra varnostne razdalje med ljudmi.

Pogovori za odprtje meja s Hrvaško potekajo tudi s Slovenijo

Glede na to da so na Hrvaškem uspeli epidemijo zajeziti, se z nekaterimi državami že pogovarjajo o mejnih prehodih, med drugim tudi s Slovenijo. “Pripravili smo neke temeljne načine, kako to storiti. Tudi Avstrijci želijo, da se odprejo meje s Hrvaško. Sedaj potrebujemo nekje med deset do petnajst dni, da pridemo do končnih dogovorov. Tudi pri testiranjih beležimo velike premike. Že čez teden dni bodo prognoze tako optimistične, da se bomo lahko pogovarjali o turistični sezoni,” je sklenil hrvaški minister za turizem.