Covid situacija je podobno kot številne druge dejavnosti okrnila tudi delovanje vinske nogometne reprezentance Slovenije. Gre za prostovoljno, samostojno, nepridobitno združenje fizičnih oseb: vinogradnikov, vinarjev, neposrednih pridelovalcev in z vinom povezanih oseb, ki združuje, vključuje in povezuje članstvo na prostovoljni podlagi. Med slovenskimi vinarji je namreč veliko nogometnih navdušencev in igralcev raznih profilov, ki igrajo samo za zabavo v rekreativnih ligah, ali so celo igralci v resnih nogometnih klubih. Slovenski vinarji vsako leto, če razmere dopuščajo, odigrajo vsaj dve zabeleženi prijateljski nogometni tekmi. Vinarji med seboj, vinarji proti gostincem, vinarji proti vinskim svetovalcem. Vse aktivnosti pa bazirajo na prijateljski bazi, financiranje pa poteka iz lastnega žepa.

V reprezentanci je največ Štajercev

Danilo Stayer, znan vinogradnik iz Plitvice pri Gornji Radgoni, ki je predsednik vinske reprezentance Slovenije, nam je povedal, da v svoji vrstah trenutno združujejo 42 članov iz vse Slovenije. “Največ je Štajercev, sledijo vinogradniki in vinarji iz Goriških Brd in drugih koncev Slovenije. Zdaj sta se nam pridružila dva nova člana iz Bele krajine. Da lahko vinska reprezentanca igra v evropski ligi – imamo namreč tako imenovano vinarsko UEFO, v kateri sem podpredsednik – je pogoj, da je v njej več kot polovica vinarjev. Ostali pa so lahko gostinci, sommelierji, svetovalci in podobno.”

V začetku junija bo evropsko prvenstvo na Češkem

Zadnje večje tekmovanje, ki so ga organizirali, je bilo leta 2018, ko je Slovenija gostila peto evropsko prvenstvo, na katerem je nastopilo osem reprezentanc. Slovenci smo znova dokazali, da nismo vešči le pridelave vina, ampak tudi igranja nogometa. Leta 2018 smo namreč že četrtič osvojili naslov evropskih nogometnih prvakov. Srečati bi se morali znova čez dve leti, torej 2020 na Češkem. Ker je bilo prvenstvo zaradi covid situacije prestavljeno, bo tekmovanje potekalo letos, in sicer med 1. in 4. junijem, ko na Češko odhaja tudi slovenska vinska nogometna reprezentanca. Kot štirikratni in tudi aktualni evropski prvaki bodo na Češkem branili naslov in napadali peto lovoriko. “Tudi na tokratnem prvenstvu bo sodelovalo osem vinskih reprezentanc, Francija in Španija, ki se nam bosta v prihodnje priključili, še zdaj nista pripravljeni. Na vsakem prvenstvu se država gostiteljica predstavi s svojimi najboljšimi vini in kulinariko. Običajno so v dopoldanskih terminih na sporedu tekme, popoldne pa spremljevalni program z degustacijami, ogled kleti, večerjami in podobno.”

Evropsko prvenstvo 2018

Vinska reprezentanca Slovenije je prvič postala evropski prvak leta 2011 na prvem prvenstvu na Madžarskem. Leta 2012 je suvereno ubranila naslov v Avstriji, s 3:0 je v finalu premagala gostitelje, s tretjega EP leta 2014 v Švici pa se je vrnila s četrtim mestom. Leta 2016 je v Nemčiji nadigrala gostitelje in znova postala evropski prvak.

Občni zbor so tokrat opravili v Zgornji Kungoti

Občni zbor vinske reprezentance je letos potekal v povsem novem degustacijskem prostoru in v vinski kleti kapetana Gregorja Leber Vračka, ki skupaj z ženo Katjo ustvarja vinsko-kulinarično zgodbo v Jedlovniku v Zgornji Kungoti. Še prej so v telovadnici osnovne šole v Zgornji Kungoti opravili prvi pripravljalni trening v letu 2022, kjer so se predstavili tudi novi obrazi, ki bodo v prihodnjih letih pisali zgodbo vinske reprezentance Slovenije. “V prihodnje načrtujemo priprave v Novemgradu, odigrali bomo še nekaj tekem v Sloveniji in se nato odpravili na prvenstvo,” zaključuje Danilo Stayer.