Na dnevnem redu je med drugim še prepoved obsežnega frackinga in resolucija o nacionalnem programu za kulturo 2022-2029. DZ bo sejo nadaljeval s prvo obravnavo predloga novele zakona o rudarstvu, s katero želi vlada med drugim prepovedati obsežno hidravlično lomljenje oz. fracking in na novo opredeliti vlogo Geološkega zavoda Slovenije v postopkih prostorskega načrtovanja. V opoziciji so poskušali s svojimi predlogi to dejavnosti prepovedati že večkrat, vladnemu načrtu pa očitajo, da predvideva le prepoved obsežnega frackinga.

Na mizi tudi predlogi ukrepov za pomoč prebivalstvu ter gospodarstvu in kmetijstvu

Na mizi poslancev bo predlog resolucije o nacionalnem programu za kulturo 2022-2029, ki po besedah državne sekretarke na ministrstvu za kulturo Ignacije Fridl Jarc v osmih točkah opredeljuje tisto, kar dela slovensko kulturo posebno v primerjavi z drugimi. Konkretni ukrepi in njihova finančna vrednost bodo določeni v akcijskem načrtu, ki bo sledil, je povedala na nedavni seji matičnega odbora DZ.

DZ bo glasoval o danes obravnavanih zakonskih predlogih in o tistih, ki jih je obravnaval prvi dan izredne seje v ponedeljek, med njimi o pomoči prebivalstvu ter gospodarstvu in kmetijstvu zaradi energetske draginje. Predvideni so med drugim energetski vavčerji za 710.000 prebivalcev in znižanje položnic za tri mesece ter enkratna pomoč gospodarskim subjektom, kmetijskim gospodarstvom in čebelarjem.

DZ bo obravnaval tudi predlog novele zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njihovih območij, po kateri bi Občina Brežice dobila status mestne občine. Postopek bo končan, saj matični odbor DZ minuli teden predloga ni podprl.