Glede na gibanje cen nafte in krepitev evra v primerjavi z dolarjem lahko pričakujemo pocenitve. Po vnovični uvedbi regulacije cene bencina in dizelskega goriva se ta spreminja vsaka dva tedna. Oboje naj bi se pocenilo. Liter bencina naj bi od polnoči stal približno 1,55 evra, dizla pa okoli 1,65. Po izračunu spletnih Financ naj bi pri polnjenju 50-litrskega rezervoarja od jutri naprej prihranili približno tri evre. Na črpalkah na avtocestah in hitrih cestah cene goriv trgovci določajo sami, navaja portal MMC RTV Slovenija.

Ocene so, da se bo cena nafte zniževala, pravi glavni analitik pri gospodarski zbornici Bojan Ivanc za omenjen portal. “Konsenz cen je pri 95 dolarjih do konca leta in potem naslednje leto do 90.” A so te ocene negotove, ker so naftni derivati lahko tudi nadomestek zemeljskemu plinu, katerega dobava pa je negotova.

“Energetika, ki bo proizvajala električno energijo v Evropi jeseni in pozimi, bo večinoma nadomestila izpad ruskega zemeljskega plina tudi z naftnimi derivati. Mislim, da bodo cene nafte ostale v glavnem bližje ravnem okoli 100, 110 dolarjev, kot pa da bi bile pod to ceno,” meni Ivanc. Ozko grlo so omejene zmogljivosti rafinerij, poroča portal MMC RTV Slovenija.