Epidemija covida-19 je, potem ko je konec januarja dosegla vrh, v upadu, ocenjuje Janez Žibert z ljubljanske zdravstvene fakultete, ki modele razvoja epidemije pripravlja za Sledilnik za covid-19. Vrh števila covidnih bolnikov na navadnih in intenzivnih oddelkih pričakuje še v tem tednu, predvidoma v četrtek, vrh števila smrti pa v prihodnjem.

Po doseženem vrhu bo število dnevnih okužb počasi padalo še kar nekaj tednov, napoveduje Žibert. V tem tednu bomo predvidoma potrdili 60.000 novih okužb z novim koronavirusom, kar je še vedno veliko, a manj kot v preteklih tednih, ko smo v enem tednu potrdili tudi 100.000 novih okužb, je pojasnil.

Pričakuje, da se bo število dnevno potrjenih okužb v začetku marca v povprečju spustilo na 2000 do 2500. “V marcu bi se morale zadeve umiriti, če ne bo novih različic ali česa drugega nepričakovanega,” je napovedal.

Število hospitaliziranih bo padalo počasneje

Število hospitaliziranih zaradi covida-19 pa bo po doseženem vrhu predvidoma padalo še nekoliko počasneje. Ob tem je spomnil, da vlada po novem objavlja ločene podatke o hospitaliziranih s covidom-19 in zaradi covida-19. Sam v napovedih upošteva hospitalizirane zaradi covida, ki bolnišnično zdravljenje torej potrebujejo zaradi bolezni covid-19.

Po Žibertovih modelih je zadnje ocenjeno reprodukcijsko število epidemije pred petimi dnevi znašalo manj kot ena. To pomeni, da vsaka s koronavirusom okužena oseba v povprečju okužbo prenese na manj kot eno drugo osebo. Reprodukcijsko število sicer pada vse hitreje, kar je označil za pomemben podatek.

Ob morebitnem pospešenem širjenju podrazličice omikrona BA.2 bi se upad epidemije sicer lahko nekoliko zmanjšal ali za krajši čas ustavil. Na število covidnih bolnikov v bolnišnicah in število smrti covidnih bolnikov pa nova različica najverjetneje ne bo vplivala, je pojasnil.

Žibert sicer opozarja, da so modeli razvoja epidemije različno kakovostni. Pri napovedovanju razvoja epidemije so splošno gledano najbolj zanesljivi, ko vanjo ni posegov s proticovidnimi ukrepi oz. če se razmere ne spremenijo zaradi pojava nove različice.