V Cerknem, kjer so pusta že v nedeljo obsodili na smrt z drvarskim kladivom, botom, bodo obsodbo izvedli. Za slastne pustne jedi pa je čas samo še danes, saj se v sredo začne 40-dnevni post pred veliko nočjo.

V Mariboru osrednje pustovanje na Glavnem trgu

V Cerknici se bo v tamkajšnjem kulturnem domu odvil uradni butalski TV program. To bo dramsko butalska igra, ki vključuje vse – od glasbe, športa in kulture. Napovedujejo letno dezinformativno oddajo Butalnik in tradicionalni govor Župana Butalskega.

V Mariboru bo osrednji dogodek festival ustvarjalnosti in norčavosti na Glavnem trgu v organizaciji Zveze prijateljev mladine Maribor. Pustna sprehoda po našemljenih mariborskih ulicah se bosta začela v torek ob 10.15 in ob 16.15. Na Glavnem trgu bo od 18. februarja do 4. marca 2022 na ogled tudi razstava fotografij TA VESELI ZePeeMov PUST.V nakupovalnem središču Europark pa bo danes, od 15. do 17. ure, pestro pustno dogajanje. Na obisku bosta Pujsa Pepa in Jan iz risane serije Super krila, ogledati pa si bo mogoče tudi sprehod na hoduljah v beneškem slogu. Maškare bodo prejele krof brezplačno.

V Cirkovcah na Dravskem polju pa je napovedan 30. Cirkovški fašenk s pustno povorko po kraju in karnevalskim balom v dvorani. Na pustni torek so pred epidemijo covida-19 v številnih krajih, ne le v Cerknem, pripravili pustne pogrebe ali usmrtitve pusta. V skladu z izročilom je namreč odgovoren za nespametna početja v minulem letu in za napake v skupnosti, za kar mora plačati z življenjem.Lutko pusta so ponekod položili na pare, jo v šali kropili, nato pa jo zažgali, pokopali, ustrelili, jo vrgli v vodo ali obesili. Šego pustnega pogreba, ki je priložnost za kritiko skupnosti, so poznali po vsej Sloveniji razen na vzhodnem Štajerskem.