Slovenija

Današnji dan v znamenju oblakov, padavin in neviht

Uredništvo , 27.06.23 ob 09:24

Po sončnem ponedeljku nas čaka deževen in nevihten torek.

Današnji dan v znamenju oblakov, padavin in neviht

Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno. Že zjutraj in dopoldne lahko nastane kakšna ploha ali nevihta. Sredi dneva bodo na severu krajevne plohe in nevihte, ki se bodo do večera razširile nad večji del države. Zapihal bo veter vzhodnih smeri, na Primorskem zvečer šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 22 do 28, na Primorskem okoli 30 °C.

Nevihte bodo do noči prešle večji del države

ARSO je sicer za danes za celotno Slovenijo izdal rumeno opozorilo za nevihte in dež. Možne so krajevne nevihte, lokalno so možni močnejši nalivi, piš vetra in udari strel. Hitro lahko narastejo hudourniški vodotoki. Manjše reke in vodotoki lahko narastejo in se razlijejo v manjšem obsegu, opozarjajo prognostiki.

Na Meteoinfo opozarjajo, da bo danes v večjem delu Slovenije v znamenju oblakov in padavin. Čez naše kraje se bosta predvidoma pomaknila dva pasova ploh in neviht. Prvega lahko pričakujemo že dopoldne, drugi padavinski pas pa nas bo prešel popoldne ali zvečer.

Že dopoldne se bodo krajevne padavine začele prožiti v hribovitem svetu zahodne Slovenije in se nato skupaj s posameznimi nevihtami čez osrednje kraje razširile proti vzhodu države. Zgodaj popoldne bo dež marsikje ponehal, a ne za dolgo. Po 15. uri bodo namreč nad hribovitimi kraji ob meji z Avstrijo spet začele nastajati plohe in nevihte, ki bodo do noči prešle večji del države.

Padavine se bodo nadaljevale v noč na sredo

Ozračje bo predvsem nad zahodno, osrednjo in južno Slovenijo nestabilno, hkrati pa bo prisotno vetrovno striženje, zato sredi dneva in popoldne niso izključeni močnejši in ponekod lahko tudi dolgotrajnejši nalivi. Na jugozahodu države, kjer bo najdlje sončno in se bo posledično tudi najbolj ogrelo, lahko nastane tudi kakšno lokalno neurje s točo. Krajevne padavine se bodo nadaljevale v noč na sredo.

Ob nalivih lahko pade več kot 50 litrov dežja na kvadratni meter, zato je možen močnejši porast manjših rek in hudournikov, ponekod lahko pride tudi do manjših razlivanj. Nalivi so sprva verjetnejši na severu in severozahodu, kasneje pa se bodo čez osrednjo Slovenijo pomikali proti jugovzhodu države, še napovedujejo na Meteoinfo Slovenija.

V sredo dopoldne bodo padavine povsod ponehale, delno se bo razjasnilo. Popoldne bo nastalo še nekaj ploh. Hladneje bo. Na Primorskem bo še pihala večinoma šibka burja. V četrtek in petek bo pretežno jasno.

računalniki
Afera računalniki: Znano komu v roke prvih 3000 prenosnikov
Preiskovalna komisija
Sršen pred komisijo DZ: Ni bilo vmešavanja v odločitve o oglaševanju
uskladitev
Poštnim delavcem višje plače in rekorden regres