Diverzifikacija dobave plina je izjemno pomembna in nujno potrebna, je po dogodku dejal minister Jernej Vrtovec in poudaril pomembnost sinhronizacije ukrajinskega elektroenergetskega sistema z evropskim.

EU je močno odvisna od ruskega plina. Diverzifikacija naftnih virov in dobave plina je po Vrtovčevih besedah nujno potrebna, da zaradi takšnih eskalacij, kot so zdaj, in morebitnih bodočih trenj, ne bi bila oskrba s plinom in nafto motena.

Dobava plina zaenkrat stabilna

“Zaenkrat je v EU in Sloveniji dobava plina stabilna. Zaenkrat zaradi ruske invazije na Ukrajino ni problemov, ne vemo pa, kaj bo jutri. Zato je diverzifikacija plina zares izjemno pomembna in nujno potrebna, tega se zavedajo tudi ostale članice,” je minister poudaril v spletni izjavi za medije po zasedanju.

V tej luči Slovenija deli stališče glede terminalov za utekočinjen zemeljski plin (LNG) kot rešitve, ki je nujno potrebna za diverzifikacijo. “Tudi mi smo pozvali Evropsko komisijo, da se različna dovoljenja in postopki skrajšajo. Tudi druge države članice imajo tovrsten interes, zlasti Nemčija,” je dejal.

Na slovenska razmišljanja o terminalu LNG so se sicer že odzvali v mednarodnem društvu za varstvo okolja in narave Alpe Adra Green, kjer so poudarili, da bodo storili vse, da ne pride do izgradnje plinskega terminala v severnem Jadranu.

Slovenija in ostale članice EU so na današnjem zasedanju po besedah ministra Vrtovca podprle tudi stališče, da komisija čim prej predloži uredbo, ki zavezuje vse upravljalce, da v poletnih mesecih napolnijo skladišča s plinom, da bo mogoče naslednjo zimsko sezono začeti pripravljeni.

“To je nujno potrebno zlasti zaradi vidika, da bodo lahko cene plina ponovne šle navzgor. Lahko bomo prišli v večji problem zaradi zaostrenih razmer med Rusijo in Ukrajino, še do večjih cen, kot smo jim bili priča to tekočo zimo,” je ocenil Vrtovec.

Skladišča v EU s plinom zapolnjena 30-odstotno

Skladišča v EU so trenutno po njegovih pojasnilih s plinom zapolnjena približno 30-odstotno. Poraba se sicer zmanjšuje, a jih je treba nemudoma začeti polniti, če se želimo dobro pripraviti na jesen in zimo. Če bi prišlo do blokade dobave plina iz Rusije, je rešitev po njegovem ta, da se skladišča polnijo iz drugih držav, ki izvažajo plin.

Minister je tudi izrazil stališče, da morajo članice povečati svoja prizadevanja za pogajanja in tudi čimprejšnje sprejetje sporazumov o solidarnostni pomoči pri oskrbi s plinom. “Ti sporazumi nam bodo zagotovili nekaj varnostnega omrežja v primeru večjih motenj oskrbe,” je pojasnil.

Vrtovec je tudi podprl čimprejšnjo sinhronizacijo ukrajinskega elektroenergetskega sistema z evropskim. “Tudi na tem področju je Ukrajina del Evrope in pri tem jo močno podpiramo,” je dodal.

Po ministrovem mnenju je zagotovo zeleni dogovor še vedno del rešitve, tudi za Slovenijo. “Vemo, da samo obnovljivi viri energije ne bodo dovolj, zato vse postopke nadaljujemo z novimi tehnologijami,” je povedal in nadaljeval, da Slovenija poudarja zlasti jedrsko tehnologijo kot del diverzifikacije uvozne odvisnosti od fosilnih goriv.

Vrtovec je današnjo razpravo ocenil kot zelo dobro, energetski ministri pa da so solidarni z Ukrajino. “Slovenija se pridružuje francoskemu predsedstvu, komisiji in drugim članicam v odločni obsodbi ruske invazije na Ukrajino in zahteva, da Rusija nemudoma umakne svojo vojsko iz Ukrajine, ustavi agresijo na suvereno državo in v celoti spoštuje ozemeljsko celovitost Ukrajine,” je dejal.

“Pozdravljamo hiter, odločen in enoten odziv EU na nastalo situacijo in podpiramo tudi vsa prizadevanja Evropske komisije in držav članic, da naslovimo izzive, ki bi jih predstavljale morebitne motnje v oskrbi z energenti, ter vso potrebno pomoč, ki bi jo lahko ponudili Ukrajincem v smislu njihovih energetskih potreb,” je še povedal minister.

STA