Cena ure vožnje se je ponekod v nekaj letih dvignila za okoli 40 odstotkov, izpostavljajo. Ob tem so se v pismu ministrstvu za izobraževanje zavzeli za to, da bi se ure, opravljene v avtošoli, z ustreznimi dokazili upoštevale kot del obveznih izbirnih vsebin.

V Dijaški organizaciji Slovenije zaznavajo “zaskrbljujoče” zvišanje cene posamezne ure vožnje v slovenskih avtošolah, so zapisali v dopisu ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Kot so izpostavili, je poleg stroškov za opravljanje tečaja in izpita prve pomoči, zdravniškega pregleda ter tečaja in izpita iz cestno prometnih predpisov, potrebno veliko denarja odšteti še za ure vožnje, te pa so se v zadnjih letih močno podražile.

Zvišanje cen kar 40-odstotno

V enem od časopisnih člankov iz leta 2019 je, kot so navedli, razvidno, da je cena ure vožnje znašala v povprečju 25,2 evra. “O višini cene posamezne ure vožnje smo se pozanimali tudi za preteklo leto 2021, ki v povprečju znaša 35,4 evra. Moč je opaziti relativno zvišanje cene za kar 40 odstotkov,” so poudarili.

Poleg tega so v dopisu opozorili na dolge čakalne vrste za pristop tako k teoretičnemu kot k praktičnemu delu vozniškega izpita, ki jih je epidemija še podaljšala. Kandidati po začetku opravljanja praktičnega dela vožnje po navedbah organizacije na nadaljevalne ure ponekod čakajo tudi več tednov.

Vzrok za težavo je po njihovem tudi pomanjkanje kadra v šolah vožnje. “Ta izhaja iz obremenjenosti inštruktorjev v popoldanskih urah, ko ima večina kandidatov zaradi dopoldanskih šolskih obveznosti prosti čas, v katerem lahko opravijo zahtevane ure,” so pojasnili.

V dijaški organizaciji se zavzemajo za to, da bi lahko dijaki ure vožnje opravljali tudi med poukom, v kolikor imajo za to izpolnjene zahtevane pogoje. “Ure, opravljene v avtošoli, bi se lahko z ustreznimi dokazili upoštevale kot del obveznih izbirnih vsebin,” so predlagali. Ministrstvo pozivajo k nadaljnjemu dialogu, “saj je vozniški izpit ena od pomembnih neformalnih oblik izobraževanja, ki jo opravlja velik del dijakov”.