DZ se bo danes sestal na izredni seji z edino točko dnevnega reda – predlogom zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, ki ga je vlada pripravila z namenom povečanja digitalne razvitosti gospodarstva in celotne družbe. Zakon med drugim prinaša vrednostne bone za nakup računalniške opreme.

Vrednost bonov začrtana pri 150 evrih

Digitalni boni bodo vpisani v informacijskem sistemu Finančne uprave RS kot dobroimetje v korist upravičenca. Dijaki in študenti bodo lahko z njimi kupili računalniško opremo, starejši od 55 let in upokojenci pa se udeležili subvencioniranih tečajev s področja digitalne povezljivosti. Za leto 2022 je njihova vrednost določena pri 150 evrov.

Subvencije za krepitev digitalnih kompetenc

Poleg digitalnih bonov bo zakon ponudil še druge ukrepe, med ključnimi so subvencije za dvig digitalnih kompetenc, sooblikovanje politik resornih ministrstev ter izvedba izobraževalnih in promocijskih kampanj.

Gre za prvi sistemski zakon, ki ureja pridobivanje digitalne pismenosti do sedaj,” je na petkovi seji odbora DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo izpostavil minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič. Prepričan je, da bo mogoče na njegovi podlagi doseči znaten napredek na področju digitalne vključenosti prebivalstva. “Cilj je do leta 2028 vsaj 80 odstotkov odraslih opremiti z vsaj osnovnimi digitalnimi spretnostmi in znanjem,” je dejal.

Predlog zakona sicer podpirajo številne organizacije, ki digitalizacijo vidijo kot nacionalno prioriteto in se zavzemajo za sistemsko naslovitev tega področja.