Vlada bo danes predvidoma odločala o uvedbi samotestiranja ter drugih vprašanjih, povezanih s pogojem PCT (preboleli, cepljeni, testirani) v vzgoji in izobraževanju ter v drugih dejavnostih. Do 6. septembra naj bi se še vedno testirali enkrat na teden in v breme proračuna. Potem pa bodo imeli tisti, za katere bo PCT obvezen, na voljo samotestiranje, poroča spletni portal N1.

Še dva tedna brezplačni testi

Predsednik obrtne zbornice Branko Meh je za spletni portal N1 dejal, da mu je premier Janez Janša včeraj v telefonskem pogovoru zatrdil, da do 6. septembra sprememb ne bo. Potem pa bi bilo za vse, za katere je PCT obvezen, na voljo samotestiranje. Kako bodo rezultate preverjali, še ni znano.

Napoved, da do šestega septembra ne sprememb, naj bi pomenila, da se v ponedeljek ne bodo uveljavile spremembe, ki so jim gostinci in nekateri drugi glasno nasprotovali. Od takrat bi se namreč morali zaposleni v gostinstvu in nekaterih drugih dejavnostih testirati na 48 ur (hitri antigenski test) oziroma 72 ur (PCR test). Hkrati bi morali za teste začeti plačevati delodajalci. Testiranje sicer ni potrebno za cepljene in tiste, ki imajo veljavno potrdilo, da so okužbo prestali.

Testiranje naj bi tako vsaj do 6. septembra plačevala država. Minister za zdravje Janez Poklukar je za zaposlene v vzgoji in izobraževanju predlagal samotestiranje. Če bo to sprejeto, bo samotestiranje možno za vse, kjer je PCT obvezen. Kdo bo kril stroške samotestiranja, zaenkrat ni znano.