Lanskoletni Teden restavracij je bil zelo uspešen, zato sta se Uroš in Violeta Mencinger odločila, da pripravijo dva termina na katerih bodo lahko gurmani poskusili menije za 14 evrov v najbolje ocenjenih restavracijah pri nas.
Prvi Teden restavracij v letu 2014 bo potekal med 22. in 30. marcem. Sodelovanje je potrdilo 67 restavracij, kar je več kot lani, nekaj restavracij pa se je odločilo, da bo sodelovalo le jeseni. Datum letošnje jesenske izvedbe Tedna restavracij pa še zaenkrat ni znan.
»Restavracije se v akcijo prijavijo na osnovi našega povabila. Povabimo pa tiste, ki smo jih ocenili v okviru rednega ocenjevanja za Nedelo, in menimo, da lahko pripravijo res vrhunske menije, izraženo v sončkih je to vsaj za 4 sončke. Akcija je torej izrazito usmerjena v kakovost, v njej sodelujejo le najboljši,« nam je povedal selektor Tedna rezervacij Uroš Mencinger.
Vsaj trije hodi za 14 evrov
Restavracije po vsej Sloveniji že sprejemajo rezervacije in glede na to, da je oktobra 2013 bilo veliko povpraševanja, se bodo tudi letos mesta hitro zapomnila. V devetih dneh je lanski projekt imel več kot 12.000 obiskovalcev! Do sedaj – in najhitreje – so že pošli vsi termini za restavraciji JB in Maxim. Zanimanje za ta projekt pa je že prvi dan sprejemanja rezervacij povzročilo zastoje na uradni spletni strani Tedna restavracij, kjer lahko obiskovalci najdejo seznam sodelujočih restavracij ter njihove kontaktne informacije. Cena menija je letos sicer višja za 1 evro, menijo pa morajo tudi letos imeti vsaj tri hode.
Namen akcije je privabiti tudi tiste, ki niso stalni gostje » …da dobijo priložnost spoznati nove restavracije, kuharje, jedi … Večina gostincev je potrdila, da so s pomočjo projekta pridobili nove goste, ki so se po obisku Tedna restavracij tudi vrnili,« razlaga Mencinger.
Letošnjo pisano ponudbo tedna restavracij lahko najdete na www.tedenrestavracij.si.
V Mariboru sodelujejo tri restavracije
Na Štajerskem sodeluje 21 restavracij med njimi tudi Restavracija Terasa (Hotel City Maribor), kjer so jih gostje že ob zadnjem Tednu restavracij spraševali kdaj bo le-ta naslednjič, da si pravočasno rezervirajo termin. Odzivi so nazadnje bili pozitivni: »Gostom damo možnost, da nas ocenijo kar na licu mesta, saj jim ponudimo možnost obveščanja o nadaljnjih dogodkih, na katere se tudi večina odzove.« Jeseni so imeli približno 450 obiskovalcev, od tega je bilo 30% stalnih gostov. Povprečna cena njihovega dnevnega menija je sicer 18 evrov.
Nanje smo naslovili tudi vprašanje, ali novim obiskovalcem svetujejo pri bontonu oz. protokolu: »Ja, se je že tudi zgodilo, saj gre za promocijo in se tudi naši kuharji potrudijo z veliko inovativnosti. Tudi tokrat pripravljajo presenečenje pri postrežbi hrane, tako da priporočamo obisk v hotelu City,« so zaključili.
Dobre odzive od lanskega projekta beležijo tudi v Gostilni in motelu Lešnik, kjer pravijo, da se vračajo tako stalni gostje kot prihajajo novi. »Od prvega sodelovanja na projektu smo pridobili kar nekaj novih stalnih gostov. Zaradi Tedna restavracij smo pridobili tudi goste s Tajske.« Obiskovalcem ponujajo predvsem lokalne specialitete v modernejši podobi, zato gostje nimajo težav pri obedovanju oz. »kako se lotiti določene specialitete«.
»Nekateri si vzamejo dopust, drugi si najamejo kombi in potujejo od kraja do kraja, vseh devet dni. Nekateri obiskujejo restavracije vse dni, tudi dvakrat dnevno! Teden restavracij je najbolj ”nori” kulinarični teden,« je za konec dejal še Uroš Mencinger, sedaj pa je le na vas, ali boste izkoristili to priložnost, vendar ne pozabite – rezervacije se hitro polnijo.
Pa dober tek!
Več informacij lahko najdete na: www.tedenrestavracij.si
Na sceni