V Avstriji plačajo šolarji za letno vozovnico slabih 20 evrov, v Sloveniji pa 200

Martina Lebar, 27.09.22 ob 03:40

Z uvedbo enotne vozovnice Slovenija leta 2020 so se cene mesečnih in letnih vozovnic poenotile v letu 2021.

Na družbenem omrežju Twitter je zaokrožila fotografija računa za letno dijaško vozovnico za vlak v Avstriji. Iz fotografije je mogoče videti, da gre za vozovnico, ki velja za trenutno šolsko leto, torej 2022/2023 in da stane 19,60 evra.

“Toliko stane letna karta za vlak za šolarje na relaciji Pliberk-Celovec in nazaj, velja šest dni v tednu,” je zapisal uporabnik.

Zaradi precej nizke cene letne vozovnice smo se obrnili na Slovenske železnice in Arrivo ter preverili, kako je s ceno dijaških in študentskih vozovnic pri nas.

Avtobusna subvencionirana karta stane 200 oziroma 160 evrov

Kot so za nas pojasnili na Arrivi, stane letna subvencionirana enotna vozovnica 200 evrov, letna subvencionirana IJPP vozovnica za športnike pa stane 160 evrov. Sicer so poudarili, da dolžina poti prevoza ne vpliva na ceno vozovnice: “Letna vozovnica Slovenija velja po celotni Sloveniji za prevoze z vlaki in avtobusi (vseh prevoznikov), razen v mestnem prometu”. Prav tako jo lahko dijaki in študenti uporabljajo vsak dan in v omejenem obsegu.

Z uvedbo enotne vozovnice Slovenija leta 2020 so se cene mesečnih in letnih vozovnic poenotile v letu 2021. Leta 2020 je vozovnica Slovenije veljala le za športnike, od 2021 pa tudi za vse ostale. Pred tem so bile razdeljene cene v tri kategorije glede na razdalje.

“Od leta 2021 je tako za športnike zmanjšana cena mesečne vozovnice iz 25 evrov na 20 evrov in letne vozovnice iz 200 evrov na 160 evrov vsem, ki imajo aktiven status športnika. Ostali pa jo dobijo po enotni ceni 25 evrov za mesečno in 200 evrov za letno,” so še dodali na Arrivi.

Predprodaja subvencioniranih enotnih vozovnic za študente in dijake se je že začela.

To so pojasnili na Slovenskih železnicah

Na Slovenskih železnicah so nam pojasnili, da so IJPP vozovnice produkt Ministrstva za infrastrukturo in veljajo za prevoze prevoznikov IJPP (integriranega javnega potniškega prometa) na območju Slovenije.

Cene subvencioniranih IJPP vozovnic in veljavnost je sledeča:

 • mesečna vozovnica za potovanja po Sloveniji (M): 25 evrov. Velja za potovanja na katerikoli relaciji v Sloveniji in za neomejeno število potovanj v obdobju veljavnosti, tudi ob sobotah, nedeljah in praznikih.
 • letna mesečna za potovanja po Sloveniji (letna M): 200 evrov. Velja za potovanja na katerikoli relaciji v Sloveniji in za neomejeno število potovanj v obdobju veljavnosti, tudi ob sobotah, nedeljah in praznikih.
 • mesečna relacijska vozovnica za 10 voženj na mesec (M10): 20 evrov. Velja za potovanja na
  izbrani relaciji v Sloveniji in za 10 potovanj v obdobju veljavnosti, tudi ob sobotah, nedeljah
  in praznikih.
 • letna mesečna relacijska vozovnica za 10 voženj na mesec (letna M10): 160 evrov. Velja za
  potovanja na izbrani relaciji v Sloveniji in za 10 potovanj v obdobju veljavnosti, tudi ob sobotah, nedeljah in praznikih.
 • mesečna vozovnica za registriranega športnika: 20 evrov. Velja za potovanja na kateri koli relaciji v Sloveniji in za neomejeno število potovanj v obdobju veljavnosti, tudi ob sobotah, nedeljah in praznikih.
 • letna mesečna vozovnica za registriranega športnika: 160 evrov. Velja za potovanja na katerikoli relaciji v Sloveniji in za neomejeno število potovanj v obdobju veljavnosti, tudi ob sobotah, nedeljah in praznikih.

“Za potovanje z vlakom višje vrste se potniku s subvencionirano vozovnico IJPP zaračuna dodatek po ceniku in določilih Potniške tarife ST 700.04, in sicer za vlake IC/MV/EC/EN je dodatek za eno vožnjo 1,50 evra, za vlake ICS pa 3 evre. Za potovanje v 1.razredu vlakov IC/MV/EC/EN in ICS vlaka se potniku s subvencionirano vozovnico IJPP izda doplačilo po določilih Potniške tarife ST 700.01,” so še pojasnili.

Cene subvencioniranih IJPP vozovnic so bile sprva vezane na razdaljo. Zadnji dve šolski leti pa so na voljo subvencionirane IJPP vozovnice, ki imajo cene še bolj poenotene, širšo možnost za potovanja in s tem ugodnejše cene za uporabnika.

Cene vozovnic leta 2018. Foto: Posnetek zaslona.

Trenutna cena letnih subvencioniranih vozovnic je 200 evrov, z njo se dijaki in študenti lahko zapeljejo po celi Sloveniji. Posamezniki, ki so registrirani kot športniki 160 evrov.

Aktualne cene vozovnic. Foto: Posnetek zaslona.

Koristni nasveti
Kaj je pomembno vedeti o vzdrževanju vašega vozila?
Mariborski Guma center
Kje najugodneje do novega akumulatorja?
Kje najugodneje do novega akumulatorja?
Oglasno Sporočilo, 06.12.23 ob 03:10
nova pravila
V veljavo stopila nova pravila v cestnem prometu