Štajerska avtocesta zaprta za promet, v predoru bo zagorel tovornjak

Uredništvo , 22.05.22 ob 07:22

Danes do poldneva bo odsek štajerske avtoceste povsem zaprt za promet. Razlog je huda prometna nesreča v predoru, k sreči le izmišljena.

Štajerska avtocesta zaprta za promet, v predoru bo zagorel tovornjak

Danes, 22. maja 2022, bo med 6. in 12. uro štajerska avtocesta na odseku med izvozoma Celje Center in Slovenske Konjice popolnoma zaprta v obe smeri. Razlog je vaja v predoru Golo rebro, s katero bosta Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje in Dars preverila oziroma izboljšala pripravljenost za učinkovito in usklajeno delovanje ob veliki nesreči v avtocestnem predoru.

V času zapore avtoceste bo obvoz urejen po regionalni cesti Slovenske Konjice – Vojnik – Celje v obe smeri.

V vaji bodo sodelovali: javne službe za zaščito, reševanje in pomoč; regijske enote in službe civilne zaščite; organi, službe in nevladne organizacije. Naloge bodo izvajali v skladu z načrtom zaščite in reševanja ob nesreči v predoru v zahodnoštajerski regiji.

Takšen je scenarij nesreče

Scenarij vaje predvideva, da je v dopoldanskem času med delovnim tednom v predoru Golo rebro v smeri Slovenskih Konjic prišlo do nesreče tovornega, več osebnih in kombiniranega vozila. Lokacija nesreče je približno 250 metrov od vhoda v predor, voznik tovornjaka pa je zaradi neupoštevanja omejitve hitrosti in razmer pred in v predoru izgubil nadzor nad vozilom in se zaletel v steno predora. Vozilo je zagorelo in se ustavilo.

Vajo bodo izvedli danes med 9. in 11. uro.

Takoj za trčenjem je v predoru prišlo do naleta dveh osebnih in enega kombiniranega vozila, več voznikov v koloni pa je svoja vozila pravočasno in varno ustavilo. Po prvih podatkih Darsovega nadzornega centra v Slovenskih Konjicah je videti, da so poleg požara na tovornem vozilu tudi druga udeležena vozila zelo poškodovana, iz kombija pa izteka gorivo, medtem ko je v vozilih večje število poškodovanih oseb.

Iskali bodo pomanjklivosti v načrtih zaščite in reševanja

Z vajo želijo preveriti učinkovitost in usklajenost rešitev v obstoječih načrtih zaščite in reševanja ob nesreči v predoru. Predvsem v delih, ki se nanašajo na opazovanje in obveščanje, aktiviranje sil za zaščito, reševanje in pomoč, upravljanje in vodenje ter izvajanje ukrepov. Ob tem bodo skušali ugotoviti pomanjkljivosti in morebitna neskladja ter jih odpraviti, poroča STA.

Koristni nasveti
Kaj je pomembno vedeti o vzdrževanju vašega vozila?
Mariborski Guma center
Kje najugodneje do novega akumulatorja?
Kje najugodneje do novega akumulatorja?
Oglasno Sporočilo, 06.12.23 ob 03:10
nova pravila
V veljavo stopila nova pravila v cestnem prometu