Preverite, kdaj vam poteče veljavnost e-vinjete

Uredništvo , 30.11.22 ob 13:16

Ker se bliža obdobje, ko se bo iztekla veljavnost prvih prodanih letnih elektronskih vinjet, poziva Dars uporabnike, da preverijo, kdaj se jim izteče trenutno veljavna vinjeta.

Jutri bo minilo natanko eno leto odkar so e-vinjete na naših avtocestah zamenjale klasične vinjete. “V družbi DARS z veseljem ugotavljamo, da je bila uvedba uspešna in da sistem deluje stabilno in zanesljivo,” sporoča Dars.

Ker se bliža obdobje, ko se bo iztekla veljavnost prvih prodanih letnih elektronskih vinjet, poziva Dars uporabnike, da preverijo, kdaj se jim izteče trenutno veljavna vinjeta in si za nadaljnjo uporabo avtocestnega omrežja pravočasno priskrbijo novo. Decembra lani je bilo prodanih skupno skoraj 73.000 letnih e-vinjet, od tega prvi dan decembra nekaj več kot 6.000. Za razliko od letne vinjete v obliki nalepke, ki se ji je veljavnost iztekla 31. januarja v prihodnjem letu, se namreč veljavnost nove elektronske vinjete izteče eno leto po datumu začetka veljavnosti, ki ga je uporabnik določil ob njenem nakupu.

Tako lahko preverite veljavnost svoje e-vinjete

Uporabniki, ki so e-vinjeto kupili na fizičnem prodajnem mestu (na prodajnem mestu DARS, bencinski črpalki ali v drugi fizični trgovini) lahko informacijo o veljavnosti e-vinjete poiščejo na potrdilu o nakupu, ki so ga prejeli ob nakupu. Uporabniki, ki so e-vinjeto kupili prek uradne spletne trgovine, pa so potrdilo o nakupu prejeli na elektronski naslov, ki so ga navedli v postopku spletnega nakupa, če so nakup opravili kot registriran uporabnik, pa so ga prejeli neposredno v svoj e-vinjetni račun.

“Registracijo v spletni trgovini in odprtje e-vinjetnega računa sicer svetujemo vsem uporabnikom. Račun lahko odprejo tudi, če so e-vinjeto kupili na fizičnem prodajnem mestu. V tem primeru bodo lahko e-vinjeto naložili na svoj račun na podlagi serijske številke e-vinjete, ki je zapisana na potrdilu o nakupu. Registracija je koristna predvsem zato, ker si lahko v e-vinjetnem računu nastavijo opomnike o poteku veljavnosti e-vinjete, ki jih lahko prejmejo na elektronski naslov ali prek SMS-sporočila,” sporoča Dars.

Če uporabniki potrdila s fizičnega prodajnega mesta ne hranijo, če so informacije na potrdilu zbledele ali če so potrdilo izgubili oziroma založili, jim svetujemo, da ob prihodnjih nakupih poskrbijo za rezervno hrambo potrdila v fizični obliki (fotokopiji) ali elektronski obliki (na primer kot fotografijo na mobilni napravi).

Veljavnost elektronske vinjete lahko uporabniki sami preverijo tudi tako, da v uradni spletni trgovini začnejo s postopkom nakupa nove e-vinjete. Ko bodo vnesli vse potrebne podatke, jih bo sistem še pred vnosom podatkov o plačilni kartici opozoril, če je na registrsko označbo vezana veljavna e-vinjeta, ter jim prikazal podatke o tej e-vinjeti in datum poteka njene veljavnosti.

Previdno pri vnosu podatkov

Uporabniki morajo biti pri vnosu podatkov ob nakupu pazljivi. Med najpogostejšimi napakami, ki so jih na Drasu zaznali v prvem letu prodaje, je pomota pri vrstnem redu znakov. To pomeni, da uporabnik sicer vnese oziroma sporoči prodajalcu pravilne črke oziroma številke, vendar v napačnem zaporedju. Med napakami, ki se pojavljajo ob nakupu, je tudi zamenjava med seboj podobnih znakov (na primer črka “O” namesto številke “0”).

Pri tem je dobro vedeti, da se po pravilniku o registrskih tablicah motornih in priklopnih vozil črka “O” na tablicah ne uporablja, uporablja pa se številka »0«, razen pri začetni oznaki registracijskega območja (“GO” za Novo Gorico ali “PO” za Postojno). Izjema so tablice, ki jih je voznik izdelal po naročilu (tako imenovane registrske tablice z izbranim delom označbe) – te namreč lahko vsebujejo tako črko “O” kot številko “0”.

Nekateri uporabniki se zmotijo tudi tako, da navedejo prvo registrsko označbo v prometnem dovoljenju, pod katero je bil registriran njihov avto, čeprav ima zdaj lahko že drugačno registrsko označbo.

Koristni nasveti
Kaj je pomembno vedeti o vzdrževanju vašega vozila?
Mariborski Guma center
Kje najugodneje do novega akumulatorja?
Kje najugodneje do novega akumulatorja?
Oglasno Sporočilo, 06.12.23 ob 03:10
nova pravila
V veljavo stopila nova pravila v cestnem prometu