Na javni železniški infrastrukturi (JŽI) potekajo obsežna investicijska dela, ki jih izvaja država kot lastnik JŽI za še boljši železniški promet. Poleg številnih drugih del na JŽI se bodo ena največjih del, ki zahtevajo nadomestne prevoze namesto nekaterih vlakov, izvajala na progi Ljubljana-Litija ter na progi Maribor-Špilje/Gradec. V času del je cilj Slovenskih železnic, da promet poteka varno in čim manj moteno za potnike, predvsem v času prometnih konic. V glavnih koničnih časih tako v največji meri vlaki vozijo.

V času nadomestnih cestnih prevozov in ovir v propustnosti proge so možne zamude, zato vse potnike opozarjajo, da pred potovanjem preverijo vozne rede in stanje v prometu.

Na progi Maribor-Špilje/Gradec v naslednjih dneh več različnih zapor

V času od 29. julija do 13. avgusta vozijo na progi Maribor-Špilje/Gradec namesto vseh vlakov vozijo avtobusi, z izjemo 29. julija in 13. avgusta. 18., 22., 28. avgusta, od 30. avgusta do 1. septembra ter od 4. do 6. septembra medtem namesto 10 vlakov vozijo avtobusi, ostalih 17 vlakov vozi. Na tem odseku bodo potekala investicijska dela, nadgradnja obstoječe enotirne proge z novimi objekti na progovnem odseku Maribor–Pesnica.

Na progi Maribor-Špilje bo tako v naslednjih dneh več različnih zapor zaradi investicijskih del. Prva zapora, ki bo trajala od 29. julija do 13. avgusta bo zajemala nadomestne prevoze namesto vseh vlakov na relaciji Maribor-Špilje/Gradec, z izjemo 29. julija in 13. avgusta, ko bodo nekateri vlaki še/že vozili. Druga zapora se nanaša na dela v dneh 18., 22., 28. avgusta, od 30. avgusta do 1. septembra ter od 4. do 6. septembra. Na tej progi vozi po rednem voznem redu dnevno 27 vlakov. V času omenjenih del bodo avtobusi vozili namesto 10-tih vlakov, ostalih 17 vlakov pa bo vozilo.

Vozni red vlakov in nadomestnih prevozov od 29. julija do 13. avgusta ter za 18., 22., 28. avgusta, od 30. avgusta do 1. septembra ter od 4. do 6. septembra preverite v iskalniku voznega reda.

Zapora tudi na progi Ljubljana-Litija

Na progi Ljubljana-Litija bodo od 3. do 14. avgusta namesto 21 vlakov vozili avtobusi, ostalih 50 vlakov bo vozilo. V okviru zapore Ljubljana – Litija se bodo namreč izvajala vzdrževalna dela za potrebe vgradnje tokovne tirnice v predoru Poganek, to so obsežna dela na stabilnih napravah električne vozne mreže. Sočasno se bodo izvajala tudi vzdrževalna dela na področju gradbene dejavnosti in sicer urejanje tirne širine, odprava UZ napak, menjava pragov, menjava tirnic, zamenjava pritrdilnega materiala v predoru Poganek , revizija drobnotirnega materiala, odstranjevanje vegetacije in strojna regulacija tirov.

Na tej progi vozi po rednem voznem redu dnevno med delavniki 71 vlakov. V času omenjenih del bodo organizirani nadomestni prevozi namesto 21 vlakov. Ostalih 50 vlakov, med katerimi so tudi vlaki, ki vozijo v najbolj obremenjenih prometnih konicah, bo vozilo.

Potnikom so vse te in druge aktualne informacije na voljo v iskalniku voznega reda na www.slo-zeleznice.si, na spletni strani Pomoč uporabnikom in stanje v prometu, na oglasnih tablah na železniških postajah, na e-naslovu [email protected] ter na brezplačni telefonski številki 080 81 11.

Iz Slovenskih železnic še opozarjajo, da če pot v Litiji nadaljujete naprej z vlakom, pozorno preverite vozne rede nadomestnih prevozov in izberite ustrezen avtobus. Namesto enega vlaka namreč vozi več avtobusov. Nadomestni avtobus ima v nekaterih primerih zaradi zagotavljanja zvez odhod tudi prej, kot bi imel vlak po rednem voznem redu. V voznih redih avtobusov so tisti, ki zagotavljajo povezave naprej z vlaki, posebej označeni.

Na slovenskem železniškem omrežju so v obdobju povečanega obsega tako vzdrževalnih del kot tudi investicijskih del, ki jih izvaja lastnik s pospešenim izvajanjem vlaganj. To predstavlja izzive v propustnosti na posameznih odsekih prog, tudi zahteva nadomestne prevoze zaradi zapor in posledično zamude, a dolgoročno to prinaša možnost boljših storitev za potnika, so še sporočili iz Slovenskih železnic