Danes poteka izredni prevoz upokojenega policijskega helikopterja. Po novem bo del zbirke Muzeja slovenske policije, kasneje bo stalno razstavljen v Parku vojaške zgodovine v Pivki.

Upokojil se je pred nekaj tedni

Portal Infopot je zapisal, da se danes med Brnikom in Pivko opravlja zanimiv izredni prevoz, “zato se ne ustrašite, če zagledate helikopter med kopico avtomobilov na avtocesti.” Možno je tudi, da kje zaradi izrednega prevoza nastane manjša gneča.

Gre za policijski helikopter Agusta Bell AB-212, v žargonu imenovan Bravo, ki se je “upokojil” pred nekaj tedni. Po novem bo del zbirke Muzeja slovenske policije, kasneje pa bo stalno razstavljen kot eksponat v Parku vojaške zgodovine v Pivki. Po navedbah stroke ima velik pomen za slovensko zgodovino.

Foto: Park vojaške zgodovine Pivka

Foto: Park vojaške zgodovine Pivka

Ob upokojitvi potekala slovesnost

Kot so sporočili z Generalne policijske uprave, potem ko so danes na sedežu letalske policijske enote na Brniku priredili krajšo slovesnost ob zaključku 42-letne kariere policijskega helikopterja, ima ta za Slovenijo in slovensko zgodovino velik pomen. “To, kar ga je zapisalo v zgodovino in zaradi česar bo vrhunski tehnični eksponat v muzeju, brez primere tako v Sloveniji kot širše, je njegova simbolna vrednost. Ta se kaže v neizmerljivem številu rešenih življenj v gorah ali kje drugje ter prepeljanih novorojenčkov,” so zapisali pri policiji.

S policijskim helikopterjem Agusta Bell AB-212 so lahko opravljali vse naloge letalske policijske enote. Svoje delo pod Alpami je leta 1980 začel kot jugoslovanski helikopter. Sprva je bil podpora policijskim nalogam, ob tem pa je prihajalo do novih pobud in potreb. Tako so ga začeli uporabljati tudi v gospodarstvu, predvsem za transport vseh vrst tovora.

Ocenjujejo, da je, upoštevajoč število in raznovrstnost reševalnih nalog ter dolga leta uporabe, ta helikopter AB-212 v primerjavi z drugimi helikopterji v Evropi med tistimi, ki so rešili največ življenj.

Podobno je bilo z reševanjem. Začelo se je z gorskim reševanjem, nadaljevalo z medbolnišničnimi prevozi, helikoptersko nujno medicinsko pomočjo, izobraževanjem in usposabljanjem ter razvojem najzahtevnejših novih tehnik stenskega reševanja. Pri vsem tem so imeli ključno vlogo ljudje in tehnika ter zaupanje prvih v drugo, so poudarili pri policiji.