Letošnje in naslednje poletje na štajerski avtocesti pričakujte zastoje

Uredništvo , 28.01.23 ob 12:15

Letos in prihodnje leto bodo obnavljali odsek štajerske avtoceste, v poletnih mesecih se obetajo popolne zapore vozišč.

Dars za letos načrtuje investicije v skupni vrednosti 301 milijon evrov. Od tega naj bi za gradbena dela v okviru obnov avtocest in hitrih cest namenili 106 milijonov evrov, za investicije v novogradnje pa 77 milijonov evrov.

Kot najzahtevnejši projekt obnove v upravljavcu avtocest izpostavljajo rekonstrukcijo odseka Dramlje-Slovenske Konjice. Za prenovo tega odseka štajerske avtoceste je Dars izbral konzorcij pod vodstvom novomeškega CGP, ponudbena cena je 69,95 milijona evrov brez DDV. Postopek oddaje javnega naročila sicer še ni pravnomočno zaključen.

V času glavnih del bo eno smerno vozišče pod popolno zaporo, promet po drugi polovici avtoceste bo urejen dvosmerno. Ostala dela bodo potekala pod različnimi tipi prometnih ureditev z zagotavljanjem prevoznosti dveh pasov v obeh smereh.

Dela na štajerski avtocesti bodo tekla dve gradbeni sezoni

Dela bodo obsegala rekonstrukcijo okoli sedem kilometrov cestišča v smeri Celja in okoli devet kilometrov cestišča v smeri Maribora. Obnovljeno bo vozišče v predorih Pletovarje in Golo rebro, ki bosta tudi tehnično in varnostno nadgrajena. Prenovljeni bodo premostitveni objekti Grapa, Škedenj I in Škedenj II.

Po poročanju STA je rok za izvedbo vseh del 410 dni od uvedbe v delo. Dela bodo tako potekala dve gradbeni sezoni, pri čemer je popolna zapora smernih vozišč v smeri Celja in Maribora načrtovana v poletnih mesecih letos in prihodnje leto, zato takrat na Darsu pričakujejo zastoje.

Obnovitvena dela letos tudi na teh odsekih

Obnovitvena dela bodo letos v primeru, da bodo postopki izbire izvajalcev uspešno zaključeni, stekla še na gorenjski avtocesti pri Jesenicah, kjer bosta obnovljena viadukta Podmežakla 3 in 4, na hitri cesti Škofije-Srmin in na odseku dolenjske avtoceste med Ivančno Gorico in Bičem.

Na vipavski hitri cesti načrtujejo izvedbo dodatnih protivetrnih ukrepov in obnove na določenih delih odsekov Razdrto-Vipava-Ajdovščina-pokriti vkop Vipavski križ. Na ljubljanski obvoznici naj bi v kratkem stekla preureditev priključka Ljubljana zahod z ureditvijo priključevanja na Tržaško cesto.

Nekatera dela tečejo od lani

Na Darsu so spomnili, da se nadaljujejo tudi obnovitvena dela, ki so se začela lani. Gre za dela na severni ljubljanski obvoznici med Zadobrovo in Novimi Jaršami, vključno z obsežno rekonstrukcijo priključka Leskoškova cesta. Krak na južnem delu priključka, ki vodi na obvoznico proti Zadobrovi, so odprli pred nekaj tedni, ostale krake pa bodo postopno odpirali za promet spomladi.

Nadaljevala se bodo tudi obnovitvena dela na gorenjski avtocesti med Lescami in Brezjami, na štajerski oziroma pomurski avtocesti med Šentiljem, razcepom Dragučova in Lenartom ter na vipavski hitri cesti pred mejnim prehodom Vrtojba, kjer dela potekajo tudi čez zimo.

Izkopali bodo drugo cev karavanškega predora

Za investicije v novogradnje Dars medtem letos skupno načrtuje 77 milijonov evrov. Pri tem je za nadaljevanje gradnje druge cevi karavanškega predora, kjer dolžina izkopa trenutno znaša okoli 2,4 kilometra od skupno 3,4 kilometra slovenskega dela predora, načrtovanih 27,4 milijona evrov.

Pri projektu tretje razvojne osi se bodo na njenem severnem delu letos nadaljevala dela na sklopu Jenina, po pravnomočno zaključenem postopku izbire izvajalca za odsek ob Škalskem jezeru in za del navezovalne ceste Konovo pa bi lahko stekla dela tudi tam. Planirana vrednost gradbenih del za letos je 28 milijonov evrov brez DDV.

Del tretje razvojne osi med Velenjem in Slovenj Gradcem je sicer razdeljen na osem sklopov, na ostalih se še čaka gradbeno dovoljenje oziroma izdeluje projektna dokumentacija. Za odsek med Šentrupertom in Velenjem, so na Darsu aprila letos na pristojno ministrstvo vložili zahtevo za izdajo gradbenega dovoljenja. Ob tem je po Darsovih navedbah pridobljenih 74 odstotkov površin, potrebnih za gradnjo. V načrtu je sicer tudi gradnja še nekaj drugih odsekov, poroča STA.

Koristni nasveti
Kaj je pomembno vedeti o vzdrževanju vašega vozila?
Mariborski Guma center
Kje najugodneje do novega akumulatorja?
Kje najugodneje do novega akumulatorja?
Oglasno Sporočilo, 06.12.23 ob 03:10
nova pravila
V veljavo stopila nova pravila v cestnem prometu