Kako sebe in svoj avtomobil pripraviti na varne zimske vožnje?

Oglasno Sporočilo, 17.11.23 ob 13:01

Ostanite v hladnejših razmerah na cesti varni, za kar lahko poskrbite z ustrezno zimsko opremo ter nekaj triki.

Kako sebe in svoj avtomobil pripraviti na varne zimske vožnje?

Zima prinaša številne izzive za voznike, saj se avtomobili soočajo z dodatnimi obremenitvami in ekstremnimi vremenskimi pogoji. Da bi ohranili varnost na cesti in preprečili neprijetna presenečenja, smo pripravili podrobnejše nasvete strokovnjakov za pripravo avtomobila na hladno sezono.

Akumulator: ohranite energijo

Z mrazom se zmogljivost akumulatorja zmanjša, kar lahko povzroči težave pri zagonu motorja. Priporočljivo je preveriti stanje akumulatorja v servisnem centru in razmisliti o uporabi AGM akumulatorjev za boljšo učinkovitost pri nizkih temperaturah.

Dodaten nasvet: Pozimi tudi nov akumulator potrebuje večkratno polnjenje s pomočjo posebnega polnilnika.

Zaganjalnik in alternator: ključna za delovanje motorja

Redno preverjajte zaganjalnik, alternator in jermen alternatorja. Slabo delovanje teh komponent lahko privede do praznjenja akumulatorja.

Dodaten nasvet: Redno preverjajte jermen alternatorja ter njegovo napetost. Razpokan, obrabljen, naoljen ali nenapet jermen je najpogostejši razlog za praznjenje akumulatorja.

Klimatska naprava

Preverite delovanje sistema klimatske naprave, saj vpliva na udobje v notranjosti vozila. Menjava filtra za zrak lahko prepreči težave, kot je zameglitev oken, ki je še posebej pomembna v zimskem času.

Dodaten nasvet: Priporočljiva je menjava filtra za zrak v notranjosti pred začetkom zimske sezone. Ko je zamašen, je kroženje zraka ovirano, kar pogosto vodi v zameglitev oken.

Tesnila za vrata: preprečite vdor hladu

Ohranite tesnila za vrata v dobrem stanju, saj lahko s tem preprečite vstop hladnega zraka in vlage v notranjost vozila. Občasna obdelava s silikonsko mastjo lahko poveča odpornost tesnil na mraz in vlago.

Dodaten nasvet: Občasno obdelajte tesnila s posebno silikonsko mastjo, da jih zaščitite pred temperaturnimi spremembami, mrazom in vlago.

Zaščitite karoserijo pred korozijo

Temperaturne spremembe in vremenski vplivi lahko povzročijo korozijo, zato je ključno, da redno pregledujte karoserijo in dno vozila ter jih zaščitite s posebnimi sredstvi proti korozijskim poškodbam.

Dodaten nasvet: Če imate avtomobil v garaži, poskrbite, da se temperatura v notranjosti ne bo znatno razlikovala od zunanje temperature: v toplejših pogojih sredstva za odmrzovanje hitreje reagirajo s premazom na avtomobilu.

Zagotovite si jasen pogled skozi okna

Preverite delovanje sistema za čiščenje oken in uporabljajte zimske metlice brisalnikov, ki so odporne na nizke temperature. Hkrati lahko menjava filtra za zrak v notranjosti pomaga preprečiti zameglitev oken.

Dodaten nasvet: V hladni sezoni izberite zimske metlice brisalnikov vetrobranskega stekla. Njihovi gumijasti elementi so izdelani iz posebne vodoodporne gume, ki ne izgubi elastičnosti pri temperaturah pod ničlo.

Preverjajte stanje žarilnih svečk

Redno preverjajte stanje žarilnih svečk, saj lahko njihova okvara povzroči težave pri zagonu motorja.

Dodaten nasvet: Če pride do okvare ene svečke, obstaja velika možnost, da se bodo tudi druge kmalu pokvarile. Zato je vselej potrebno zamenjati te rezervne dele v kompletu.

Kaj je pozimi potrebno nujno storiti?

1. Pnevmatike

Zamenjajte letne pnevmatike z zimskimi, ki omogočajo boljši oprijem na spolzkih cestah.

Vožnja z letnimi pnevmatikami pozimi je prepovedana, zato je potrebno zamenjati letne pnevmatike z zimskimi takoj, ko se temperatura nekaj zaporednih dni spusti pod 7 °C oziroma takrat, ko to veleva zakon, kar je v Sloveniji s 15. novembrom.

Zimske avtomobilske pnevmatike so namreč izdelane iz mehkejše mešanice gume, ki ostane elastična pri nizkih temperaturah, njihov profil pa ima več vdolbin, ki poskrbijo za oprijem na mokri površini.

2. Olje

Pri ekstremnih temperaturah razmislite o zamenjavi olja za boljše delovanje motorja.

3. Dizelsko Gorivo

Uporabljajte zimsko dizelsko gorivo za preprečevanje zmrzovanja pri nizkih temperaturah.

Opremite se z ustreznimi pripomočki

Poleg tega priporočamo, da imate pri sebi pripomočke, kot so strgala za sneg, sredstva proti zameglitvi, sredstva za odmrzovanje ključavnic, lopato, podlogo za speljevanje, prekrivala za sedeže, kabli za vžig in vlečno vrv.

Za skrb za vaše vozilo in varno zimsko vožnjo je ključnega pomena redno vzdrževanje in pregledovanje vozila pred prihodom hladnega vremena. Z ustrezno pripravo boste lahko brezskrbno uživali v vožnji tudi v zimskih razmerah.

Dodatne informacije so povzete s spletne strani autodoc.si

Koristni nasveti
Kaj je pomembno vedeti o vzdrževanju vašega vozila?
Mariborski Guma center
Kje najugodneje do novega akumulatorja?
Kje najugodneje do novega akumulatorja?
Oglasno Sporočilo, 06.12.23 ob 03:10
nova pravila
V veljavo stopila nova pravila v cestnem prometu