Hrvaška in Madžarska omejili cene goriv, bi jih morala tudi Slovenija?

Uredništvo , 11.11.21 ob 16:40

Cene goriva so vse višje, zato so se v dveh evropskih državah že odločili ukrepati. Bo to storila tudi slovenska vlada?

Cene goriva so v zadnjem letu močno poskočile. Kljub temu sta se po dostopnih informacijah doslej za omejitev cen goriva doslej odločili le dve članici Evropske unije. To sta naši sosedi, Hrvaška in Madžarska. Tudi v Sloveniji je bilo o omejitvi cen goriva že precej govora, a doslej je vlada omejila le cene kurilnega olja.

Po podatkih Avto-moto zveze Slovenije je na dan 5. novembra 2021 cena za liter 95-oktanskega bencina v Sloveniji v povprečju znašala 1,371 evra. Cena 98-oktanskega bencina je znašala 1,559 evra na liter. Cena za liter dizla je v povprečju znašala 1,473 evra.

Na Madžarskem je draženja goriv za zdaj konec

Madžarska vlada je odločila, da bo s 15. novembrom letos cene bencina in dizla omejila na največ 480 forintov oziroma na 1,30 evra za liter. Kot navaja francoska tiskovna agencija AFP, so se cene pogonskih goriv na nekaterih madžarskih bencinskih črpalkah povzpele do 500 forintov oziroma 1,37 evra za liter. Trenutno je povprečna cena bencina in dizla na Madžarskem za 50 odstotkov višja kot lani v tem času.

Madžarska ima šeste ali sedme najnižje cene goriv v Evropski uniji. V 4 državah članicah so pogonska goriva cenejša, medtem ko so cene na Malti in Cipru podobne.

Vodja kabineta predsednika vlade Gergely Gulyas je po poročanju STA danes pojasnil, da bi omejitev cen pogonskih goriv lahko okrepila gospodarstvo in zmanjšala inflacijo. Ukrep bo zaenkrat veljal tri mesece. Zanj so se odločili po tem, ko je letna stopnja inflacije v državi oktobra presegla 6,5 odstotka, kar je največ po letu 2012.

Na Hrvaškem omejili le cene 95-oktanskega bencina in dizla

Hrvaška vlada je zaradi takrat rekordnih cen maloprodajne cene pogonskih goriv z uredbo omejila prejšnji mesec. Na današnji seji je za 30 dni podaljšala omejitev najvišje maloprodajne cene 95-oktanskega bencina na največ 11,10 kune ali 1,48 evra, cene dizla pa na 11 kun ali 1,466 evra.

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo in trajnostni razvoj Ivo Milatić je po poročanju STA na seji vlade pojasnil, da se cene goriv na sredozemskem trgu niso znižale, odkar so jih sredi oktobra prvič omejili. Zato so se odločili podaljšati vladno uredbo za še 30 dni.

Za razliko od prve omejitve, ko so določili najvišje maloprodajne cene litra 95-, 98- in 100-oktanskega bencina ter dizla, bodo po objavi v uradnem listu omejili zgolj ceno 95-oktanskega goriva in dizla. Trgovci bodo cene ostalih goriv lahko oblikovali na trgu. Na črpalkah bodo morali omogočati nakup goriv, za katera velja omejitev cene, v nasprotnem primeru bodo morali tudi premium goriva prodajati po zaščiteni ceni.

Koristni nasveti
Kaj je pomembno vedeti o vzdrževanju vašega vozila?
Mariborski Guma center
Kje najugodneje do novega akumulatorja?
Kje najugodneje do novega akumulatorja?
Oglasno Sporočilo, 06.12.23 ob 03:10
nova pravila
V veljavo stopila nova pravila v cestnem prometu