FOTO: Ste tudi vi opazili zanimive napise na naših avtocestah?

Martina Lebar, 27.11.22 ob 10:31

Vozniki lahko napise opazijo na celotnem avtocestnem omrežju v Sloveniji, a le še danes.

FOTO: Ste tudi vi opazili zanimive napise na naših avtocestah?

Ponovno se na na slovenskih avtocestah pojavili zapisi, ki voznike opominjajo na pravilno vožnjo, in sicer na malo drugačen način. Dars z napisi, kot so “Bodi šampion, odloži telefon”, “Med vožnjo parkiraj telefon” in “Roke na volan, telefon na stran“, opozarja na nevarnost rabe telefona med vožnjo.

Osrednja tema, torej nevarnost uporabe telefonov med vožnjo, je določena v Nacionalnem programu varnosti cestnega prometa, ki ga vodi Agencija za varnost prometa. Gre za preventivne akcije, v katerih z izvajanjem poostrenega nadzora sodeluje tudi Policija.

Napisi so vidni na vseh avtocestah v Sloveniji

Vozniki, ki se odpravijo na pot, lahko napise opazijo na posameznih elektronskih portalih (tablah) na celotnem avtocestnem omrežju. Prikazujejo se na skupno 37 elektronskih tablah, so pojasnili na Darsu.

Napisi bodo aktivni do zaključka preventivne akcije, torej do vključno danes, 27. novembra 2022.

“Klasična” opozorila so bila preveč suhoparna

Dars že vrsto let sodeluje v kampanjah prometne varnosti. “Na elektronskih portalih smo objavljali sporočila o prometni varnosti, kot so na primer ‘Ne pij, ko voziš’, ‘Prilagodite hitrost’ ali ‘Vozite previdno’. Opazili pa smo, da so bila takšna sporočila pogosto spregledana, saj so za marsikoga suhoparna in pretirano uradna. Zato smo se odločili, da jih nadomestimo z bolj sproščenimi, ki bodo ljudi na prijazen način spodbujala k varni vožnji,” so za nas pojasnili.

Dars se pri oblikovanju napisov drži dveh principov

Proces izbire sporočil traja približno dva tedna: “V tem času raziščemo kampanje na določeno temo prometne varnosti, ki so se pojavljale v preteklosti, tako pri nas kot v tujini. Nekatere slogane odkrijemo na ta način, drugi pa so čisto naši, izvirno slovenski. Pri iskanju primernih sporočil se držimo dveh principov”.

Foto: Dars, Facebook.

Prvi je ta, da se načeloma izogibajo negativnim sporočilom, ki grozijo, šokirajo, zbujajo strah ali izpostavljajo negativne posledice ravnanj. Namesto tega dajejo prednost sporočilom, ki vzbujajo pozitivna čustva, so duhovita, vsebujejo pametno igro besed ali ki izpostavljajo pozitivne posledice ravnanj.

Drugi princip pa je, da iščejo čim bolj razumljiva in čim krajša sporočila. Čeprav jim table omogočajo tri vrstice besedila, so pri sporočilih (v slovenščini) doslej uporabili največ dve vrstici in skupno največ sedem besed na sporočilo.

Običajno pri vsaki teme nastane nabor 10 do 12 sporočil, ki jih s pomočjo sodelavk in sodelavcev interno zožijo na tri do štiri sporočila. “Ta sporočila potem pošljemo zunanji agenciji v prevod v angleščino, nato v potrditev predsedniku uprave in na koncu še regionalnim nadzornim centrom Dars, ki poskrbijo za objavo na elektronskih tablah nad avtocestami in hitrimi cestami,” so še dodali.

Vozniki bodo tudi v prihodnosti lahko opazili podobne zapise

Dars bo tudi v prihodnje sodeloval v preventivnih akcijah, ki jih koordinira Agencija za varnost promet. Poleg do sedaj uporabljenih tem (valentinovo, hitrost, alkohol, varnostni pas, mobilni telefoni) načrtujejo tudi napise na temo oblikovanja reševalnega pasu, varnostne razdalje in splošnega vozniškega bontona.

“Načrtujemo tudi javni razpis, s katerim bomo k posredovanju predlogov za napise pozvali širšo javnost.”

Lahko zapisi res izboljšajo varnost na naših avtocestah?

V nadaljevanju so za nas še pojasnili, da lahko tovrstni zapisi izboljšajo varnost na slovenskih avtocestah, tako vsaj kažejo raziskave. Drži pa tudi, da učinki določene preventivne akcije niso dolgotrajni, zato je treba sporočila vztrajno ponavljati, saj se lahko prometna varnost dolgoročno izboljša le s spremembo vedenjskih vzorcev voznikov.

“Veseli smo pozitivnega odziva uporabnikov, ki so prek elektronske pošte, po telefonu ali na družbenih omrežjih pohvalili naš pristop k napisom na temo prometne varnosti. Precej jih je povedalo, da so se jih sporočila dotaknila in jim hkrati tudi dala misliti. V anketi, ki smo jo izvedli jeseni letos, sta se tudi dobri dve tretjini uporabnikov, ki so opazili napise, strinjali s trditvijo, da napisi prispevajo k večji prometni varnosti.”

Tovrstni napisi imajo najnižjo prioriteto prikazovanja

Kljub temu, da napisi lahko izboljšajo varnost na avtocestah, imajo najnižjo prioriteto prikazovanja na elektronskih tablah. Če se na odseku, kjer je nameščena elektronska tabla, pojavi nevarnost, Dars na vedno prioritetno objavi obvestila o tej nevarnosti. Sem sodijo na primer informacije o prometni nesreči, zastoju, megli in podobno. Po koncu nevarnosti pa znova objavijo napise na temo prometne varnosti.

Koristni nasveti
Kaj je pomembno vedeti o vzdrževanju vašega vozila?
Mariborski Guma center
Kje najugodneje do novega akumulatorja?
Kje najugodneje do novega akumulatorja?
Oglasno Sporočilo, 06.12.23 ob 03:10
nova pravila
V veljavo stopila nova pravila v cestnem prometu