Cena dizla ob avtocestah začasno nižja

Uredništvo , 24.06.22 ob 07:13

Do danes je bilo zanj ob avtocesti treba odšteti več kot dve evra. Vlada je sprejela ukrep, od trgovcev pa pričakuje tudi nižje marže.

Cena dizla ob avtocestah začasno nižja

Veljati sta začeli uredbi, s katerima se država tudi za dizel, ki ga trgovci prodajajo ob avtocestah, začasno odpoveduje prispevkoma za energetsko učinkovitost in obnovljive vire energije. S tem naj bi se znižala cena dizla ob avtocestah, vlada pa od trgovcev pričakuje tudi prilagoditev marže. Upravičenost ukrepa bo ministrstvo preverjalo mesečno.

Okoljskim dajatvam so se že odpovedali

Okoljskim dajatvam, ob omenjenih še dajatvi za onesnaževanje zraka z emisijo ogljikovega dioksida, se je država že odpovedala na bencinskih servisih zunaj avtocest, kjer od torka veljajo cenovna regulacija in regulirane marže. Na avtocestnem omrežju so cene od torka medtem liberalizirane.

Z uredbama, sprejetima v četrtek, želi vlada z začasno odpravo obračunavanja prispevka za energetsko učinkovitost in prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije za vse tiste, ki bodo točili dizel na avtocestnem omrežju, doseči nižjo ceno in jo približati regulirani ceni na bencinskih servisih zunaj avtocest.

Medtem ko je zunaj avtocest najvišja dovoljena cena dizla pri 1,848 evra za liter, se je na bencinskih servisih zunaj avtocest v dneh po torkovi spremembi ureditve na področju cen pogonskih goriv gibala pri nekaj več kot dveh evrih za liter.

Za dodatno prilagoditev cen navzdol vlada od trgovcev pričakuje, da svojo maržo za dizel na avtocestah brez odlašanja prilagodijo regulirani marži zunaj avtocest. Če tega ne bodo storili, je minister za infrastrukturo Bojan Kumer ta teden omenil tudi možnost uvedbe najvišjih dovoljenih cen dizla ob avtocestah.

Za liter tega goriva je treba na Petrolovi bencinski črpalki ob avtocesti danes odšteti 1,895 evra, kar je nekoliko več od cene dizla izven avtocest, ki znaša 1,848 evra. Na bencinskih servisih OMV Slovenija ob avtocesti se cena dizla medtem še vedno giblje malenkost nad dva evra, izhaja iz spletne strani goriva.si.

Ministrstvo za infrastrukturo bo upravičenost odprave obračunavanja obeh prispevkov preverjalo mesečno. Kumer je v četrtek dejal, da gre za kratkotrajen ukrep, ki naj bi trajal mesec ali dva.

STA

Koristni nasveti
Kaj je pomembno vedeti o vzdrževanju vašega vozila?
Mariborski Guma center
Kje najugodneje do novega akumulatorja?
Kje najugodneje do novega akumulatorja?
Oglasno Sporočilo, 06.12.23 ob 03:10
nova pravila
V veljavo stopila nova pravila v cestnem prometu