Danes so slovenskihm restavracijam podelili Michelinove zvezdice.

Fotografija je simbolična.

Z Michelinovimi zvezdicami se v letošnjem letu ponaša devet slovenskih restavracij, ena manj kot lani. Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2023 pridobila novo zvezdico in se kot edina v Sloveniji ponaša s tremi, restavracija Milka s kuharskim mojstrom Davidom Žefranom je dobila dve, še sedem se jih ponaša z eno.

Po eno zvezdico so obdržale restavracije Cob iz Portoroža, kjer ustvarja Filip Matjaž, Hiša Linhart iz Radovljice, kjer ustvarja Uroš Štefelin, Hiša Denk z Gregorjem Vračkom (Zgornja Kungota), ljubljanska Restavracija Strelec z Igorjem Jagodicem, Grič z Luko Koširjem (Šentjošt nad Horjulom), Dam z Urošem Fakučem (Nova Gorica) in Gostilna pri Lojzetu s Tomažem Kavčičem (Vipava).

Direktorica Slovenske turistične organizacije mag. Maja Pak je ob razglasitvi izbora poudarila: “Danes je resnično izjemen dan za slovensko kulinariko. Michelin je že četrto leto zapored razglasil rezultate ocenjevanja za Slovenijo, in težko bi bili bolj ponosni na naše vrhunske kuharske mojstrice in mojstre. Iskrene čestitke vsem 59 restavracijam in chefom, ki so prepričali Michelinove inšpektorje in se uvrstili v Michelinov vodnik za Slovenijo za leto 2023, zlasti pa odlični Ani Roš s Hišo Franko, ki je ime Slovenije s tremi zvezdicami še bolj svetlo zapisala na Michelinovo nebo, restavraciji Milka z mladim, navdihujočim chefom Davidom Žefranom z dvema zvezdicama, ter sedmim chefom, ki so potrdili izjemno kakovost in ohranili po eno Michelinovo zvezdico. Izredno se veselimo tudi dejstva, da se Slovenija med vsemi Michelinovimi destinacijami uvršča v sam vrh glede na število zelenih zvezdic na prebivalca. To je nova potrditev, da je Slovenija v svetu prepoznana kot primer dobre prakse ter kot vodilna trajnostna turistična in kulinarična destinacija. Na STO pomagamo uresničevati trajnostno gastronomijo s projekti, kot je Zelena shema slovenskega turizma, v kateri je danes že 61 slovenskih restavracij. Michelin z več kot 120-letno tradicijo, izjemnim ugledom in zaupanjem velja za enega najvplivnejših akterjev na področju svetovne kulinarike. Verjamemo, da je prihod Michelina v Slovenijo pomenil potezo, ki je slovensko kulinariko z nesporno izjemnimi chefi in restavracijami pomagala uvrstiti med globalne zvezde. Nenazadnje predstavlja gastronomija enega ključnih produktov slovenskega turizma. Še enkrat iskrene čestitke vsem nagrajenim v izboru Michelin Guide Slovenia 2023!”

Gastronomska ponudba v Sloveniji navdušila inšpektorje

“Od prihoda v državo se naša ekipa inšpektorjev nenehno navdušuje nad gastronomsko rastjo Slovenije. V majhni, a vznemirljivi državi kuharji in njihove ekipe izkazujejo močno predanost nenehnemu premikanju kulinaričnih meja. Pogumno si predstavljajo inovativne in trajnostne koncepte, ponosno razkazujejo lokalne sestavine in genialno združujejo svojo prehransko dediščino z idejami iz tujine,” je Michelin v sporočilu za javnost povzel besede mednarodnega direktorja Michelinovih vodnikov Gwendala Poullenneca.

Prve Michelinove zvezdice in druge znake Michelinovega vodnika je Slovenija dobila leta 2020.