Zlata lisica bo in to v Mariboru, saj bodo organizatorji, kot tudi sponzorji naredili vse, da se eden izmed največjih dogodkov v naši regiji ponovno zgodi tam kamor spada, na Pohorju.

Avtor fotografije: Luka Zadnik

Zlata lisica se ponovno vrača na Mariborsko Pohorje, potem, ko so jo bili lani primorani zaradi vremenskih razmer seliti v Kranjsko Goro. A letos, se po besedah generalnega sekretarja 55. Zlate lisice spogledujejo le še s planom A, da se smučarsko tekmovanje odvije pri nas v Mariboru.

Namesto vikenda, sedaj petek in sobota

Letošnja Zlata lisica se je že pred časom datumsko premaknila, če pogledamo vremenske in snežne razmere sedaj, je bila odločitev skorajda nujna. Tako se bodo najboljše smučarke sveta po Mariborskem Pohorju v cilj na Snežnem stadionu spustile v začetku februarja, natančneje v petek 1. in soboto 2. februarja. Kljub temu, da smo bili v Mariboru navajeni, da se veleslalomska in slalomska tekma odvijata za vikend, so letos odprtih rok sprejeli nov dvodnevni razpored.

Zakaj? Smučarke se v nedeljo 3. februarja že uradno odpravljajo na Švedsko, kjer bo od 4. do 17. februarja potekalo svetovno prvenstvo v alpskem smučanju, prav tako pa si organizatorji nadejajo, da bo petek tudi bolj obiskan. “Petek nam pomeni zagotovo večji obisk v smeri gospodarstvenikov, otrok, dijakov, učencev. Organizirali smo možnost skupne organizacije s posameznimi šolami tudi ogleda tekme. V tej smeri smo bili kar uspešni in verjamem, da bomo tukaj še kaj postorili. Računamo na to, da bi v petek pod Pohorjem bil pravi smučarski praznik,” je povedal generalni sekretar 55. Zlate lisice Srečko Vilar.

Marprom našel posluh za organizatorje Zlate lisice

Z organizacijo nove tekme so pričeli že takoj naslednji dan, ko se je lanska končala. In kljub temu, da snežna in vremenska prognoza nista najboljši, se organizatorji v Mariboru ne dajo kar tako. Takoj po zaključku tekme v Kranjski gori so se lotili analize, tako organizacijske, kot tehnične. V veliko pomoč pri organizaciji je bilo tudi podjetje Marprom, ki je z organizatorji Zlate lisice našlo skupni jezik.

Ne samo, da so v nekaterih stvareh prisluhnili, šli so v novi investicijski ciklus, v nabavo novih topov, v avtomatizacijo celotnega delovanja in nenazadnje se to tudi kaže trenutno na Stadionu,” je povedal Vilar ter dodal, da trenutna proga še nikakor ni pripravljena za tekmovanje, a se približujejo temu, pri čemer upajo na srečo z vremenom. Snežna kontrola, ki je del tekmovanja, se bo letos zgodila 23. januarja, do takrat pa bosta progo preizkusili tudi ženska in moška smučarska reprezentanca v dogovoru s Smučarsko zvezo Slovenije.

Karte že v prodaji, obiskovalce naprošajo k uporabi javnega prevoza

Priprave na Zlato lisico so tako v polnem teku, vstopnice za ogled tekem so se pričele že pred dvema dnevoma. “Kart nismo podražili, cena ostaja ista kot vsa leta, 10 evrov za odrasle in 5 za otroke,” pove Vilar ter doda, da so novost vsekakor karte za 3 evre, ki so jih pripravili za učence, ki si bodo organizirano ogledali tekmo. Karte se prodajajo preko Eventima, prav tako pa organizatorji ponovno naprošajo vse obiskovalce, da v času tekem v večini uporabljajo javni prevoz. “Smo v dogovoru za brezplačno šestico, ki vozi pod Pohorje, prav tako pa bomo organizirali brezplačni avtobusni prevoz med parkiriščem pri Kadetnici do pod Pohorja, da zagotovimo čimmanj gneče.

Pester program tudi v središču mesta

Tudi letos se, poleg že prijavljenih 111 tekmovalkam iz 23 držav ter 124 serviserjem, pridružujejo eminentni gostje. Kot že tradicionalno, je tudi novi predsednik vlade Marjan Šarec sprejel častno pokroviteljstvo Zlate lisice, organizatorji pa so tudi v dogovoru, da se bodo letošnje 55. lisice udeležile tudi bivše slovenske smučarke, ki so kakorkoli zaznamovale tekmovanje v Mariboru. Kot se spodobi za enega največjih športnih dogodkov, če ne največjega, se bo v času Zlate lisice veliko dogajalo. Dva javna žreba številka se tako, kot je že v navadi, selita v središče mesta na Trg Leona Štuklja. Že v četrtek, 31. januarja, se okoli 17. ure pričenja koncert skupine Šank rock, ki mu sledi žreb, medtem ko bodo v soboto vse zbrane med žrebom navduševali Prismojeni profesorji bluesa.

 

URADNI PROGRAM PRIREDITEV

četrtek, 31. januar / Trg Leona Štuklja

17.15 Koncert skupine Šank rock

18.00 Javno žrebanje startnih številk za veleslalom

18.45 Nadaljevanje koncerta

petek, 1. februar / Snežni stadion, Trg Leon Štuklja

10.00 Pričetek 1. teka VSL

13.00 Pričetek 2. teka VSL

17.15 Koncert skupine Prismojeni profesorji bluesa

18.00 Razglasitev rezultatov VSL in javno žrebanje startnih številk za slalom

18.45 Nadaljevanje koncerta

sobota, 2. februar / Snežni stadion

10.00 Pričetek 1. teka SL

13.00 Pričetek 2. teka SL

Razglasitev rezultatov slaloma in zmagovalke pokala Zlate lisice.

Dobri partnerji, ki stojijo za Zlato lisico

Finančna struktura letošnje Zlate lisice je v primerjavi s tekmovanji zadnjih pet let, kar pomeni nekje 1,1 milijon evrov. Tudi letos sta kot glavna pokrovitelja in sponzorja tekmovanja priskočila Zavarovalnica Sava ter Nova KBM. Na današnji novinarski konferenci sta tako direktorja uprav, David Kastelic za Savo in John Denhof za banko, podpisala pogodbi z generalnim sekretarjem ter tako napovedala, da je Zlata lisica res vse bližje. “To je dogodek, ki so ga lani selili v Kranjsko goro, letos smo prepričani, da bomo uspeli dogodek obdržati pri nas. Letošnja lisica bo takšna prava, ki si jo vedno želimo. Mi bomo naredili vse, da bo dogodek v Mariboru nepozaben,” je povedal David Kastelic, medtem ko je John Denhof izpostavil predvsem dolgoletno, kar dve desetletji trajajočo sodelovanje z Zlato lisico. “Gre za dober posel, gre pa tudi za našo družbeno odgovornost, saj želimo podpreti športnike in tekmovanje. Najpomembnejši pogled pa je tudi to, za kar Zlata lisica stoji, visoka zmogljivost, tekmovalnost, zmaga ter elegantno zgubljanje.