Vse več je nezaželenih mladičkov, ki so zavrženi in zapuščeni. Do konec aprila jih imate možnost sterilizirati ali kastrirati po ugodnejši ceni.

Tako kot po vsej Sloveniji se tudi v Mariboru srečujemo s problematiko prevelikega števila živali, ki se vsako leto skotijo. V Društvu za zaščito živali so pričeli z izvajanjem projekta »Zbudi se! Bodi odgovoren do živali«. Glavni cilj projekta je osvestiti ljudi, da preventivno poskrbijo za svoje živali. »Želimo si, da bi preprečili nekontrolirano razmnoževanje psov in mačk.« nam je pojasnila Severina Iskrač, predsednica DZZŽ Maribor. V sklopu zgoraj omenjenega projekta so tako v sklopu devetih veterinarskih  organizacij, organizirali dvo mesečno akcijo »Bodi odgovoren lastnik! Steriliziraj in kastriraj svoje živali!«, ki se je pričela 01.03. in bo trajala vse do 30.04.2014. Potrebno je, da se število legel zmanjša in tako posledično zmanjša tudi število živali, ki jih ljudje zavržejo in zapustijo. V zgoraj omenjenem obdobju veterinarske organizacije ponujajo 20% popust na storitve kastracij in sterilizacij.
 
Kastrirane živali so bolj vodljive
Veliko ljudi, ki imajo svoje ljubljenčke izven stanovanja ali pa imajo le-ti možnost do prostih izhodov izza ograje se ne zaveda, v kakšni nevarnosti so njihovi psi, če niso sterilizirani oz. kastrirani. Takšne živali niso varne pred spolno nalezljivimi bolezni, ki jih je med živalmi veliko, prav tako pa velikokrat zaradi nagona pobegnejo od doma in ogrožajo varnost sebe in ostalih udeležencev prometa.  Sterilizacija oz. kastracija med drugim ščiti živali pred nekaterimi oblikami raka. Če svojo samičko, steriliziramo pred njenim prvim gonjenjem, povečamo možnost, da ne bo imela tumorja vimena. Raziskave kažejo, da so kastrirani psi manj agresivni in bolj vodljivi.  
 
Severina Iskrač nam je dejala: »Skrbniki nekastriranih samcev, ki se prosto potikajo naokoli v času parjenja so v veliki zmoti, če mislijo, da ker jim njihov samec ne pripelje domov mladičev, niso soodgovorni za legla, ki lahko klavrno končajo. So soodgovorni!« Veliko je takšnih, ki žival zapustijo pred zavetiščem in mislijo, da so na takšen način »poskrbeli« za žival, a temu večkrat ni tako. »Te živali se večinoma najdejo v zelo slabem zdravstvenem stanju ali mrtve.« še dodaja Severina Iskrač.
 
Po 30 dneh iskanja posvojitelja, dovoljena evtanazija
Letno se skoti ogromno  živali, a za veliko od njih lastniki ne najdejo novega domovanja zato jih zapustijo, te živali pa nato pristanejo v zavetišču za male živali. Tam se trudijo, da najdejo čim večim mladičkom lastnike.  V Društvu za zaščito živali so nam pojasnili, da imajo živali mesec dni časa, da jih posvojijo. V kolikor v tem času ne  najdejo posvojitelja, pa jih je dovoljeno evtanazirati saj to dovoljuje Zakon o zaščiti živali. Žal pa se srečujemo tudi s  primeri, ko lastniki leglo svojih ljubljenčkov pobijejo in takšne posameznike se kaznuje z globo od 800 do 1200 evrov.
 
Severina Iskrač se zaveda, da imajo nekateri izjemno radi svoje živali,  a si tovrstnih posegov ne morejo privoščiti. Takšne poziva, da pokličejo društvo, da skupaj pomagajo najti pravo rešitev.