Tudi letos bo Maribor decembra obarvan v barve festivala ustvarjanja, druženja in svetlobe, znanim pod imenom Vilinsko mest

V duhu ustvarjalnosti, glasbe in kulture tudi letošnje leto organizatorji želijo mestno jedro oživiti z vrsto dogodkov, brezplačnih delavnic in predstav, ki so namenjeni vsem Mariborčanom, ne glede na starost.

Jedro Vilinskega mesta bo ponovno Vetrinjski dvor, ki se bo ponovno stal znameniti Vilinski oder in kjer bodo ves mesec potekale raznolike delavnice, predstave in koncerti. Vetrinjski dvor pa ne bo edino prizorišče festivala, obiskovalci si bodo lahko tudi ogledali raznovrstne predstave in razstave na Vojašniškem trgu, Lutkovnem gledališču, Umetnostni galeriji, Pokrajinskemu in Narodno osvobodilnemu muzeju ter Sodnemu stolpu.

Letošnji Vilinski oder poudarja pomen mladih glasbenikov, ki jim ponuja priložnost, da se mestu predstavijo in pridobijo vzpodbudo za nadaljnji razvoj in kot novost dodaja tudi šport; organizatorji festivala so se povezali z olimpijskim festivalom evropske mladine OFEM, ki bo prihodnjega julija potekal v Mariboru.

Radovedni obiskovalci bodo svoje spretnosti lahko preizkusili v ustvarjalnih delavnicah, kjer bodo izdelovali adventne venčke, mozaike in okraske ter se poučili o medičarstvu in lončarstvu.

Glavnina festivala se bo odvijala na Vilinskemu odru, kjer so organizatorji pripravili obilo plesnih delavnic, pravljic in predstav za otroke starejše od treh let. Za najmlajše občinstvo so pripravili tudi različne predstave v Lutkovnem gledališču Maribor. Vilinski oder bo obarvan tudi z bogatim koncertnim dogajanjem: prva bosta na oder v soboto 3. decembra stopila Veronika Strnad in Žan Bračun, obiskovalci pa bodo lahko prisluhnili glasbi indie pop banda AKA Neomi, se udeležili dobrodelnega koncerta skupine Hauptman in koncertov šolske kulturne produkcije z učenci KUD Code, mladih Jazz glasbenikov Konservatorija za glasbo in balet, kantavtorja Dominika Bagole Balladera z bendom in ostalih.

Vilinsko mesto se bo sklenilo 27. in 28. decembra s celodnevnim dogajanjem raznih delavnic, uličnim gledališčem, predstavo za otroke, koncertom in Osvetljenim živim dvoriščem.

Festivalsko dogajanje se bo pričelo prihodnji petek, 2. decembra ob 17. uri v Vetrinjskem dvoru in bo trajalo vse do srede, 28. decembra.