Lokalno

Vaški trg v Kungoti bodo zasedli rokodelci, pričakujejo tudi lastnike starodobnih koles

Damjan Veršič, 02.09.23 ob 03:30

Danes se v Zgornji Kungoti obeta pestro dogajanje v okviru 5. Detlfesta.

Vaški trg v Kungoti bodo zasedli rokodelci, pričakujejo tudi lastnike starodobnih koles

Na vaškem trgu v Zgornji Kungoti se danes, 2. septembra, obeta 5. Detlfest s tematsko tržnico, ki ga prirejata Rezbarsko-umetniško društvo Kungoški detli in Turistično društvo Zgornja Kungota. Kot nam je povedal Dušan Knehtl, predsednik Kungoških detlov, Detelfest običajno organizirajo v mesecu juniju, ko pripravijo dvodnevno prireditev. “Zaradi moje bolezni smo morali dogodek prestaviti in smo ga sedaj združili s tematsko tržnico turističnega društva.”

Izkupiček srečelova gre v dober namen

Dogajanje se bo začelo ob 9. uri s Kungoško Pleh Muziko ter pozdravi organizatorjev in nagovorom županje Tamare Šnofl, nato pa bodo trg zasedli rezbarji, kiparji, lončarji in drugi rokodelci iz cele Slovenije, ki bodo poskrbeli za rezbarske in kiparske ročnodelske delavnice. “Pričakujemo tudi kiparja, ki bosta izdelovala lesene kipe s pomočjo motorne žage, sodelovali bodo tudi učenci osnovne šole. Sicer pa je bistvo v druženju in izmenjavi znanj.” Obiskovalci si bodo lahko ogledali delo rokodelcev, prisluhnili igranju na boben in sodelovali v dobrodelnem srečelovu, katerega izkupiček bodo Kungoški detli skupaj s prostovoljnimi prispevki obiskovalcev namenili prizadetim v neurju na območju občine Kungota.

Obeta se tudi srečanje starodobnih koles

Ob tem je Turistično društvo Zgornja Kungota k sodelovanju povabilo Prijateljsko društvo starodobnih vozil Pesnica, ki prireja 3. srečanje starodobnih koles. Zbirno mesto sodelujočih bo ob 8. uri pri Hiši vseh generacij v Zgornji Kungoti, nakar se bodo odpeljali do osrednjega vaškega trga in sodelovali na otvoritvi Detlfesta. Lastniki starodobnih koles, pričakujejo jih med 50 do 60, se bodo nato odpeljali do gradu v Svečini, kjer si bodo grad tudi ogledali, vmes pa pripravili društvene igre. Kot so nam povedali v društvu, bo nekaj starodobnih koles tudi na izposojo, na poti do Svečinskega gradu pa se jim lahko pridružijo tudi kolesarji s kolesi mlajšega datuma.