V odprtem amfiteatru gradu Vurberk v občini Duplek, v primeru slabega vremena v dvorani kulturnega doma v Koreni, se to soboto, 3. junija, obeta nepozaben dogodek. Turistično društvo Vurberk organizira  30. srečanje pevskih zborov Štajerska poje Vurberk 2023. Na prireditvi, ki se bo začela ob 17. uri, bo, glede na trenutne prijave, sodelovalo 13 pevskih zborov in vokalnih skupin z območja severovzhodne Slovenije, in sicer: MoPZ KUD Franc Preložnik Dvorjane, MoPZ KUD Breznar Tonček Korena, Vokalna skupina Mavrica, MePZ društva upokojencev Ruše, MoPZ Adolf Tavčar DU Slovenske Konjice, MePZ KUD Bezena, ŽePZ DU in KD France Marolt Malečnik, KD ŽePZ Splošne bolnišnice Slovenj Gradec,  MePZ KUD Rače, ŽePZ društva prijateljev pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož, MePZ Spodnja Gorica, Vokalna skupina Florentine in Mešani pevski zbor Pavlove hiše (bilateralni). Kot gosta bosta na srečanju v duetu nastopila Tim Ribič in Špela Pokeržnik. Zbrane bosta nagovorila Branko Polanec, predsednik Turističnega društva Vurberk, in župan občine Duplek Mitja Horvat. Srečanje bo povezovala Violeta Vogrinec, ki bo med drugim tudi orisala zgodovino prireditve Štajerska poje. Vstop za obiskovalce bo prost.

Štajerska poje 2022

Srečanje nima tekmovalnega značaja

Vsak pevski zbor bo zapel po dve pesmi ter eno skupno na začetku in koncu prireditve. “Srečanje nima tekmovalnega značaja. Gre za druženje, prepevanje v dobri družbi in v gostoljubju turističnega društva. Poskrbeli bomo za hrano in okrepčilo. V lanskem letu smo se prvič odločili za pogostitev vseh udeležencev, tisti najbolj vztrajni so se z nami zadržali skoraj do zgodnjih jutranjih ur,” nam je povedal Polanec.

Štajerska poje 2022

Polanec še dodaja, da se je ideja, kako oplemenititi kulturni program na grajskem pročelju, v društvu porodila leta 1992. Prva tri leta je bila prireditev Štajerska poje okronana le z nastopi pevskega zbora iz Dvorjan, kasneje pa so k sodelovanju povabili vse več zborov. “Zadeva se je hitro prijela, naslednja leta so gostili že nekaj prijateljskih zborov iz bližnje okolice, v najboljših letih pa se nam je pridružilo že skoraj 30 moških, ženskih in mešanih zborov. V zadnjih letih imamo med 13 in 18 zborov in vokalnih skupin.”