Pod Pekrsko gorco boste lahko spomladi začeli z brezplačno pridelavo lastnega vrtička.

FOTO: Mestni vrt pod Gorco (površine za obdelavo)

dav

Pod Pekrsko gorco tik za medijsko hišo RTV morda prav na vas čaka idiličen košček zemlje, na katerem lahko posadite svojo zelenjavo. Zemljišče v velikosti 12.000 kvadratnih metrov je v lasti Mestne občine Maribor, izbirali pa boste lahko med zemljišči v izmeri 30 ali 50 kvadratnih metrov. Kot pišejo na straneh društva Aktiviraj se, bodo v bližini zasajena celo sadna drevesa, katerih plodovi bodo namenjeni vsem.

Do leta 2021 boste vrt lahko obdelovali brezplačno

Preseneča zlasti novica, da za vaš novi vrt še dolgo ne bo treba plačevati. »Ker Mestni vrt pod Gorco vzpostavljamo v okviru projekta Urbana zemljina za hrano, do leta 2021 ne bo potrebno plačati prispevkov za uporabo vrta,« je za osrednji mariborski spletni medij komentirala Andreja Kuhar iz društva Aktiviraj se. Kdor si želi obdelovati svoj košček zemlje in poskrbeti za lastna ekološka živila, pa mora najprej izpolniti anketo, ki so jo pripravili na društvu, načeloma pa bi naj izpolnjeval še druge pogoje.

Zaželjeno je, da vrtičkar živi blizu novega vrta

»Omejitev glede tega, kdo dobi vrt, ni. Seveda pa je zelo zaželjeno, da bodoči uporabnik biva čim bliže tej lokaciji, saj razdalja igra zelo veliko vlogo pri tem, kolikšna bo kasneje motivacija za obiskovanje in lastnega vrta in vsebin, izobraževanj, delavnic in drugih dogodkov, ki se bodo tam odvijali. Anketa je bolj usmeritev, da bomo takoj videli, kakšna so predznanja interesentov, njihovi interesi, kako bodo prihajali na vrt, koliko časa imajo, da bomo lažje zastavljali stvari uporabnikom prijazno,« pravi za naš portal Kuharjeva.

Projekt je financiran s strani UIA (Urban Innovation Action), v partnerstvu pa sodeluje osem akterjev. Društvo Aktiviraj se, vključuje ljudi v urbano vrtnarjenje že nekaj let kot del socialno-integracijskih aktivnosti.

»Nekaj let smo delovali na Mestnem vrtu pri Pristanu, kjer smo v ustvarjene vsebine in delo na vrtovih vključevali prostovoljce in brezposelne posameznike kot del programa socialne aktivacije in kvalitetnega preživljanja svojega časa. Pred tem je bil košček urbanega prostora za enake vsebine odprt na Koroški cesti. Skozi ta projekt se nam je ponudila odlična priložnost, da v tej smeri naredimo korak naprej in prevzamemo večji kos občinskega zemljišča pod svoje okrilje, ga odpremo za meščane in ga razvijamo skupaj.«

Še si lahko zagotovite svoj košček

Kot pravi Kuharjeva, so z odzivom interesentov kljub temu, da intenzivne propagande še niso delali, vsekakor zadovoljni, a še vedno je čas, da si ljudje zagotovijo svoj košček zemlje. »Sicer pa vsak, ki si želi svojega vrta, predvsem prebivalci KS Pekre, MČ Studenci in MČ Radvanje, lahko pišejo na [email protected] in si rezervirajo svoj košček zemlje«