V Mariboru bodo v četrtek, na rojstni dan generala Rudolfa Maistra, uradno začeli izvajati program Maistrovo leto 2018.

V Mariboru bodo v četrtek, na rojstni dan generala Rudolfa Maistra, uradno začeli izvajati program Maistrovo leto 2018, s katerim bodo obeležili letošnjo stoto obletnico Maistrovih akcij, ki so začrtale severno mejo Slovenije. Zaključek bo novembra, ko bo v Mariboru tudi državna proslava ob dnevu Rudolfa Maistra.

Program, ki Maistra predstavlja ne le kot vojaškega poveljnika ampak tudi kot pesnika, slikarja in velikega ljubitelja knjig, so izdelali na predlog Domovinskega društva generala Rudolfa Maistra Maribor. K izvedbi so se med drugim priključili še Osnovna šola borcev za severno mejo, Muzej narodne osvoboditve Mariborin 72. brigada Slovenske vojske, ki je nameščena v Mariboru.

Za dogajanje bo šlo 30.000 evrov

Za dogajanje med marcem in koncem novembra, ko bo minilo sto let od bojev za severno mejo, so v občinskem proračunu rezervirali 30.000 evrov. Kot je na današnji novinarski konferenci v Muzeju narodne osvoboditve Maribor povedal koordinator programa Mitja Špes iz podjetja Factumevent, bodo izvedli okoli 30 dogodkov na 14 različnih lokacijah v mestu in okolici, poleg tega pa še literarni natečaj in predavanja na temo Maistra po šolah po vsej Sloveniji.

Dogajanje se bo začelo s četrtkovo slavnostno akademijo z naslovom Pesnik v vojaški uniformi, ki bo potekala v Narodnem domu Maribor. Ob tej priložnosti bodo v preddverju dvorane postavili spominsko razstavo na temo upodobitev generala Maistra, na prej omenjeni šoli pa bodo organizirali okroglo mizo, na kateri bodo šolarji izmenjevali poglede o liku Maistra in njegovih delih.

Praznovanje obletnice rojstva

“Slovenci raje praznujemo dneve smrti, zdelo pa se nam je prav, da praznujemo in se spomnimo Maistrovega rojstnega dneva,” je povedal Aleš Arih iz Domovinskega društva generala Rudolfa Maistra Maribor. “Prireditve so namenjene ne samo Maistru in njegovim borcem, ampak vsem, ki so pripomogli, da so se ta zgodovinska dejanja v Mariboru zgodila,” je dodal.

Na OŠ borcev za severno mejo so že na začetku tega meseca odprli razstavo Ob Maistrovem letu, ki bo do konca leta potovala po vseh šolah po Sloveniji. Slovenska vojska pa bo maja med drugim pripravila z Maistrom obarvan dan odprtih vrat vojašnice generala Maistra in novembra postroj celotne 72. brigade Slovenske vojske.

Srečanje mladih poetov

Med napovedanimi dogodki do konca letošnjega leta so še srečanje mladih poetov ob Maistrovi spominski lipi, letalski dogodek v počastitev 100. obletnice začetka delovanja letalske stotnije generala Maistra, slavnostna seja v spomin ustanovitve Narodnega sveta za Štajersko v Mariboru ter predstavitev dokumentarnega filma o Rudolfu Maistru v Univerzitetni knjižnici Maribor.

V začetku leta je v javnost prišla zasebna pobuda za postavitev grobnice, ki naj bi jo pred leti načrtovali Maistrovi potomci. A obstajajo različna mnenja, na katerem mariborskem pokopališču bi jo postavili. Trenutno o tem tečejo pogovori na ravni občine in končna odločitev naj bi bila znana v kratkem. Podžupan Saša Pelko je danes poudaril, da grobnica ni del danes predstavljenega programa Maistrovo leto 2018, zato o njej tudi ni želel razpravljati.

Spomin na Rudolfa Maistra (1874-1934) se v Sloveniji obeležuje 23. novembra, ki je od leta 2005 državni praznik, a ne dela prost dan. Letos bo državna proslava ob tem dnevu v dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor, trenutno pa po besedah predstavnice protokola Mestne občine Maribor Tjaše Trinko tečejo pogovori o programu prireditve, ki naj bi bil lokalno obarvan.

STA