Lokalno

V Kungoti bodo znova na šaljiv način postavljali klopotca s štirimi in šestimi kraki

Damjan Veršič, 22.07.23 ob 03:50

V organizaciji Kulturno umetniškega društva Lipa iz Spodnje Kungote bo konec prihodnjega tedna potekal že 15. festival Klopotec.

V Kungoti bodo znova na šaljiv način postavljali klopotca s štirimi in šestimi kraki

Kulturno umetniško društvo Lipa iz Spodnje Kungote v sodelovanju z drugimi društvi v kraju od 28. do 30. julija prireja že 15. festival Klopotec. V petek, 28. julija, bo dogajanje od 18. ure dalje potekalo pri stari preši v Spodnji Kungoti. Najprej bo zbrane pozdravila Kungoška Pleh Muzika, sledila bo postavitev klopotca s kulturnim programom, blagoslov narave in klopotca ter otvoritev razstave Klopotec v poeziji. V kulturnem programu bodo sodelovali: Društvo Kungoška Pleh Muzika, ljubiteljski pesnik Jože Pučko, dekan Ciril Kocbek, pevci Društva upokojencev Spodnja Kungota, otroci vrtca in šole v Spodnji Kungoti ter članice Društva upokojencev Spodnja Kungota.

Postavijo oba tipa klopotcev, ki jih poznamo na Slovenskem

Drago Korade, član upravnega odbora KUD Lipa nam je povedal, da bodo tudi letos postavili dva klopotca; slovenjegoriški tip s štirimi kraki, ki je last KUD-a, zraven pa še manjšega, ki ga je društvu podaril Stane Bukovnik. Po tradiciji vzporedno postavijo še haloški tip klopotca s šestimi kraki Vinogradništva Škofič. “Tako pri nas postavljamo oba tipa klopotcev, ki jih poznamo na Slovenskem. Klopotec vedno postavljamo z gasilsko ekipo na šaljiv način. Naša posebnost je v tem, da ga ne dvignemo v enem kosu, temveč ga v zraku sestavljamo po delih. Naš Janko Vuica, izdelovalec in boter klopotca, stoji na lestvi, ostali mu prinašajo posamezne sestavne dele,” pravi Korade, ki bo ob postavitvi komentiral dogajanje.

Po zaslugi kaplana Cvetka Franca se je ohranila prva slovenska socialna pesem

Korade še posebej vabi na ogled razstave Klopotec v poeziji, ki bo na ogled v župnijskih prostorih in je nastala v sodelovanju z otroki iz vrtca in šole. Zbranim bo pokazal in prebral prvo slovensko socialno pesem, ki omenja tudi klopotec. “Kaplan Cvetko Franc, ki je pred 200 leti deloval v župniji v Pernici, ima zasluge, da je prva slovenska socialna pesem sploh ohranjena. Prepisal je namreč Volkmerjevo pesem Tožba enega vencerla pri domlatkeh. Original se je izgubil, prepis pa je še danes ohranjen.” 

V soboto, 29. julija, bo od 14. ure dalje pri Škofiču tekmovanje v ruskem kegljanju in pikadu, nedelja, 30. julij, pa bo v znamenju pohoda do obnovljene kapelice sv. Antona v Gradiški. Zbor udeležencev bo ob 9. uri pri stari preši. Med 8.30 in 9.00 uro si bo še mogoče ogledati razstavo Klopotec v poeziji.