Lokalno

V Dupleku v nedeljo srečanje ljubiteljev starodobnih koles

Damjan Veršič, 01.07.23 ob 03:30

Če bo dopuščalo vreme, se bodo odpravili na vožnjo po dupleški občini.

V Dupleku v nedeljo srečanje ljubiteljev starodobnih koles

Društvo za ohranjanje tehnične in kulturne dediščine Oldtimer Duplek ima poleg starodobnih avtomobilov, motornih koles, mopedov, traktorjev, tovornih vozil in avtobusov tudi sekcijo starodobnih koles. To nedeljo, 2. julija, prirejajo mednarodno srečanje ljubiteljev tovrstnih koles, ki je uvrščeno tudi na koledar prireditev Zveze slovenskih društev ljubiteljev starodobnih vozil.

Vozniki starodobnih koles, pričakujejo jih iz vse Slovenije in tudi tujine, se bodo med 8.30 in 9.00 uro zbirali v Spodnjem Dupleku, za trgovino Jager, kjer ima društvo svoje prostore. “Če bo dopuščalo vreme,  se bomo okoli 9. ure s kolesi podali po občini Duplek. Vmes bomo opravili nekaj postankov, nakar se bomo vrnili na izhodišče, kjer bomo vse udeležence pogostili,” nam je povedal Boris Demšič, predstavnik sekcije starodobnih koles. Na srečanju tudi letos pričakujejo župana občine Duplek Mitjo Horvata.

Nadenejo si avtentična oblačila

Številni lastniki starodobnih koles se na takšna srečanja pripeljejo v izvirnih oblačilih iz tistega časa, ki obsega obdobje od leta 1930 naprej. “Na ta način še bolj nazorno pokažemo, kako so se ljudje v tistem času oblačili in vozili s kolesi. V našem društvu na tem področju posebej izstopa družina Weingerl, katere člani so vsi kolesarji. Prav lepo jih je videti oblečene v stara oblačila. Med drugim imajo v lasti velociped, repliko starodobnika z velikim kolesom, na katerem so nameščeni pedali. S takšnimi dogodki dajemo svoj prispevek k ohranjanju tehnične kulturne dediščine.”

Na lanskem srečanju je sodelovalo približno 70 lastnikov starodobnih koles iz 12 klubov.