Vreme tudi na današnjo Jurjevo nedeljo ni razočaralo. Sončnih žarkov so bili še posebej veseli v Jurovskem Dolu v občini Sveti Jurij v Slovenskih goricah, kjer so pripravili tradicionalni blagoslov konj. Še prej sta v tamkajšnji župnijski cerkvi, ki je posvečena krajevnemu zavetniku sv. Juriju, potekali slovesni sveti maši. Pri deseti so ob godbenikih Slovenskogoriškega pihalnega orkestra KD Mol Lenart sodelovali vitezi Viteškega reda svetega Jurija s Koroške. Temeljni cilj reda izhaja iz Kristusovega nauka in viteških vrednot, ki temeljijo na delu za dobro družbe, hkrati pa ohranjajo bogato narodno kulturno dediščino. 

Pri bogoslužju so sodelovali vitezi Viteškega reda sv. Jurija s Koroške

Red odlikuje simbol rdečega Jurijevega kronanega križa, saj je cesar Maksimiljan I. red in viteško bratovščino poimenoval za "kronane viteze" cesarstva. Geslo Za Boga in domovino - za Boga in svet, prapor in simbole črpajo iz zgodovine, saj so jim bili podeljeni z ustanovitvijo s strani cesarja Friderika III. in papeža Pavla II. Vrednote, na katere prisegajo, so: osebna poštenost, čast in zvestoba, srčnost in pogum, vera, upanje in ljubezen ter etičnost in spoštovanje. Red zagovarja kulturno in socialno odličnost posameznika v družbi, s katero se povezuje v dobrodelnih, socialnih in kulturno osvetljenih projektih. S skupnimi močmi, kot pravijo, delajo za dobro družbe in domovine. Vedno in povsod pod varstvom sv. Jurija, zavetnika kmetov, rudarjev, sedlarjev, kovačev, sodarjev, artistov, konj in živine, popotnikov, bolničarjev, ujetnikov, vojakov, jezdecev, ...

Mašo je vodil stiški opat 

Po slovesni sveti maši so omenjeni viteški red podrobneje predstavili, vitezi pa so aktivno sodelovali pri celotnem bogoslužju, ki ga je ob prisotnosti domačega župnika Janka Görgnerja, dekana Marjana Role, diakona Vlada Orgoliča vodil stiški opat p. Janez Novak. Zbrane v cerkvi je pozdravil župan Peter Škrlec in gostom izrekel iskreno dobrodošlico. "Želim si, da to ne bo edino naše srečanje in da se bomo družili tudi ob drugih priložnostih, ter da boste vzpostavili trajnejše vezi z našim krajem."

[[image_1_article_65454]]

Trg je bil nabito poln

Ob 18. občinskem prazniku v Svetem Juriju v Slovenskih goricah in Jurjevi nedelji je v Jurovski Dol prišlo veliko obiskovalcev od blizu in daleč. Veliko je bilo takih, ki so se rodili v Jurovskem Dolu, kasneje pa jih je življenjska pot ponesla v druge kraje. Tamkajšnji osrednji trg so znova napolnili ponudniki izdelkov domače in umetnostne obrti, svoji stojnici so imeli tudi člani domačih društev vinogradnikov in kmečkih gospodinj. Karitas je tradicionalno pripravil srečelov, katerega izkupiček je namenjen za izvedbo socialnih projektov. Pod šotorom, ki je postavljen na parkirišču Gostilne Špindler, se je ob 11. uri začela zabava s Srčnimi muzikanti. Veliko pozornosti so pritegnila tudi starodobna vozila Prijateljskega društva starodobnih vozil Pesnica. 

[[image_2_article_65454]]

Blagoslova se je udeležilo 80 konjenikov

Množica ljudi je tudi tokrat z zanimanjem spremljala tradicionalni blagoslov konj, ki sta ga tudi letos pripravila Konjeniško društvo Podivjani žrebci in Občina Sveti Jurij v Slovenskih goricah.

[[image_3_article_65454]]

Konje in konjenike je blagoslovil stiški opat Novak.

V Jurovskem Dolu se je zbralo 80 konjenikov, med njimi je bilo tudi šest kočij. Najmlajši konjenik je bil star štiri leta. Poleg domačinov so se tradicionalnega blagoslova konj udeležili tudi konjeniki iz Svete Ane, Svete Trojice, Benedikta, Jakobskega Dola, Zgonje Velke, Sladkega Vrha, Novega mesta, z Dolenjske, ...

Na prireditveni prostor pod staro jurovsko pokopališče so konjeniki prijezdili z bližnjega travnika ob Globovnici, na čelu povorke je bil Zeleni Jurij, simbol jurjevanja, ki ga je predstavljal Tilen Vuzem. Sledili so predstavniki organizatorjev:  Benjamin Črnčec, Primož Breznik in Tilen Sagadin, ki so nosili slovensko, evropsko in občinsko zastavo. 

[[image_4_article_65454]]

[[image_5_article_65454]]

[[image_6_article_65454]]