V okviru krajevnega in župnijskega praznika v Jakobu v občini Pesnica je pred dnevi potekalo 14. državno tekmovanje društev kmečkih žena in deklet v kuhanju kisle žüpe v kotličkih. Jakobsko kühlo je tudi tokrat organiziralo Društvo kmečkih žena Jakob v sodelovanju z Zvezo kmetic Slovenije. 

Sedem bronastih kuhalnic, dve srebrni in ena zlata 

Na tokratnem tekmovanju se je pomerilo deset ekip. Na koncu so si zlato priznanje prislužile članice Društva kmečkih gospodinj Sveti Jurij v Slovenskih goricah, srebrno pa Društvo podeželskih žena Sveti Jurij ob Ščavnici in Društvo kmetic občine Šentilj. Preostale ekipe so prejele bronaste kuhalnice. Tudi letos so podelili posebno priznanje za urejenost prostora, ki je šlo tokrat v roke Društvu kmečkih žena Jakob in Društvu kmečkih žena občine Kungota. Organizatorji so bili tako s številom sodelujočih ekip kot tudi z obiskovalci, ki so z veseljem degustirali skuhane jedi, zadovoljni. 

[[image_1_article_68246]]

Zmagovalna ekipa iz Jurovskega Dola je bila v isti sestavi kot lani 

Podobno kot v lanskem letu je zlato jakobsko kühlo prejela ekipa iz sosednje občine Sveti Jurij v Slovenskih goricah, sicer pa so kmečke gospodinje iz Jurovskega Dola kislo juho v Jakobskem Dolu kuhale že trinajstič. Do zdaj so tako na tem tekmovanju osvojile že štiri zlata priznanja, dve srebrni, večkrat pa so bile nagrajene za urejeno mizo in prostor, kjer so kuhale. 

[[image_2_article_68246]]

Tokrat so kislo juho kuhale Olga Grabušnik, vodja ekipe, Katica Bračič in Romana Kamenšak. Kot nam je povedala Grabušnikova, ki je tudi prispevala recept za kislo žüpo, posebnih priprav pred tekmovanjem niso imele, recept, ki je še iz časa njene stare mame, pa ima kar v glavi in ni nikjer zapisan. "Kuhale smo po občutku, in to z veseljem in ljubeznijo, kar je tudi ključ do uspeha. Na koncu je zelo pomembno, da je jed dovolj kisla. Me smo, tako kot naše babice, uporabile domači jabolčni kis."

"Sicer pa v dobri kisli juhi ne smejo manjkati svinjske nogice, svinjska plečka, v nadaljevanju smo dodale le krompir in korenček, nekatere druge ekipe tudi kakšno drugo sestavino, nepogrešljiva sta še čebula in česen in pa seveda začimbe, ki dajo jedi piko na i. Ob tem pa je potrebnega veliko okušanja."

Njihova zmagovalna juha je hitro pošla, količina je zadostovala za približno 30 porcij. Kuhale so slabe tri ure, pri čemer je še posebej pomembno, da so svinjske nogice dovolj kuhane. Sogovornica še pove, da je bila njihova ekipa v takšni sestavi tudi na lanskoletni Jakobski kühli, v prejšnjih letih pa je sodelovala še kakšna druga članica društva. 

[[image_3_article_68246]]

V preteklih letih so se kmečke gospodinje iz Jurovskega Dola udeleževale tudi drugih podobnih tekmovanj; v Juršincih, Hajdini, Halozah, ... zdaj pa je tega manj.