Sveti Jurij v Slovenskih goricah

FOTO: 101-letnica le enkrat v življenju ostala v bolnišnici

Damjan Veršič, 02.07.23 ob 03:41

Pavlina Kukovec iz Zgornjega Partinja je s 101 letom najstarejša občanka v občini Sveti Jurij v Slovenskih goricah.

FOTO: 101-letnica le enkrat v življenju ostala v bolnišnici

Župan občine Sveti Jurij v Slovenskih goricah je v teh dneh obiskal občanki, ki sta praznovali častitljiva jubileja. 101. rojstni dan je 29. junija dopolnila najstarejša občanka v občini Pavlina Kukovec. Rodila se je na Malni kot šesta od sedmih otrok, starša Franc in Ivana Breznik sta bila viničarja. Še vedno živi njena sestra Anica, ki je stara 96 let. Pavlinin mož Mihael je umrl pred 39 leti. Ima sina Branka in hčerko Berto.

Pavlina pozno jesen življenja preživlja ob Brankovi družini na domačiji v Zgornjem Partinju, Berta pa si je družino ustvarila v obmestju Stuttgarta. Ima štiri vnuke in šest pravnukov, njihovega obiska se najbolj razveseli. Kljub častitljivim letom še zmore sama poskrbeti zase, se obleči, počesati, priti iz sobe v kuhinjo in s pomočjo bergel obhoditi okolico hiše. Čas si rada krajša s poslušanjem Radia Ognjišče in z molitvijo.

Pavlina je vse svoje življenje preživela na kmetiji, v službo ni nikoli hodila. Njeni starši niso dočakali visoke starosti, ena izmed njenih tet je umrla pri 97 letih. Neverjeten je podatek, da v vseh letih življenja ni imela nobene operacije, v bolnišnici pa je bila samo enkrat, in to takrat, ko je rodila. Naslednji porod je opravila doma. Zdravnik pravi, da so njeni izvidi boljši kot pri marsikateri 60-letnici.

Na vprašanje, kaj si najbolj želi, Pavlina odgovori glede na razpoloženje. Včasih je njena želja, da jo, kot pravi, Bog čimprej pokliče k sebi, drugič si želi še nekaj zdravih let. Lansko leto, ko je praznovala 100. rojstni dan, se je še odpravila v cerkev, letos jo je župnik obiskal na domu.

“Nikoli nismo imeli dosti, tisto, kar smo imeli, pa smo znali ceniti”

Prav tako 29. junija pa je 90. rojstni dan praznovala Marija Škrlec, rojena Ornik, domačini jo kličejo Mimika, iz Spodnjega Gasteraja. Kot so zapisali njeni domači, je preprosta ženska, mama petim otrokom, babica osmim vnukom in že prababica sedmim pravnukom. V svoji mladosti je živela na kmetiji v Jurovskem Dolu, kjer je tudi njena domačija. Bila je najstarejša izmed petih otrok. Življenje je posvetila temu, da je bila mama in gospodinja, tista, ki vedno speče kaj dobrega – od gibanic, dobrih domačih krapov do najboljših buhteljnov. Skupno življenje sta si z možem Martinom Škrlecem ustvarila v Spodnjem Gasteraju, kjer se je družina povečevala z rojstvi otrok; najstarejši je Milan, kasneje se je rodil Martin, pa Marinka, Jožica in nazadnje še Lidija. Slednja je ostala doma, vsi ostali otroci pa so ostali zelo blizu.

Na vprašanje, kaj rada počne in od kod prihaja njena mladost, skromno odgovori: “Nikoli nismo imeli dosti, tisto, kar smo imeli, pa smo znali ceniti.” Pravi, da ji je bilo najlepše v mladih letih, ko je s sestro Betko ličkala in pela. Še vedno sicer ob kartanju skupaj zapojeta. Mimika ob tem še vedno rada peče in je tista, ki domače marsikdaj nasmeji. Ob 90. rojstnem dnevu je slavljenko in obenem svojo teto obiskal župan Peter Škrlec in ji ob jubileju iskreno čestital. Zaželel ji je še veliko zdravih in nasmejanih let med svojimi najbližjimi ter ji izročil simbolično darilo.

kvalifikacije
Slovenski košarkarji nadigrali še Izraelce
serija
Fenomen Skrito v raju: Serija osvaja srca gledalcev
smučarski skoki
Peter Prevc ponovno poletel do drugega mesta
Slovenija
Peter Prevc ponovno poletel do drugega mesta
Uredništvo , Danes ob 17:53
skoki
Nika Prevc ponovno na zmagovalnem odru
Šport
Nika Prevc ponovno na zmagovalnem odru
Uredništvo , Danes ob 15:26