V kulturnem domu v Sveti Trojici v Slovenskih goricah je na ogled prva samostojna razstava Valerije Kuhar, profesorice likovne umetnosti iz Benedikta, ki v Šolskem centru Ptuj poučuje strokovne in splošne predmete s področja umetnosti, risanja in oblikovanja. Na razstavi z naslovom Portreti znanih je  na ogled šest likovnih del, natančneje portretov znanih oseb, narisanih s svinčnikom in ogljem v velikosti 50 krat 70 centimetrov, nastajali pa so od leta 2020. Na slikah so upodobljeni Jasna Kuljaj, Vlado Kalember, Isaac Palma, Stela Sofia, Denis Poštrak ter David Klobasa. Umetnica se želi v svojih likovnih delih čimbolj približati originalni fotografiji, ki ji služi za opazovanje, in stilu risanja fotorealizma. Dogajanje na otvoritvi razstave, ki jo je odprl župan David Klobasa, je z glasbo popestrila Stela Sofia, trojiški župan pa je ob tej priložnosti prejel svoj portret, ki bo do 4. septembra med 18.00 in 20.00 uro v spremstvu avtorice na ogled ob ostalih portretih znanih. Svoje likovno mnenje o likovnem slogu Valerije Kuhar je podal likovni kritik Mario Berdič Codella, dogodka pa sta se udeležila tudi Denis Poštrak in Stela Sofia. Ostali upodobljeni na portretih, ki so prav tako prejeli vabilo, so svojo prisotnost zaradi drugih obveznosti opravičili.

Barvice in svinčniki so ji blizu že od nekdaj

Vesna z barvicami in svinčniki rada ustvarja že od malih nog. Potem ko je zaključila Srednjo šolo za oblikovanje Maribor, se je vpisala na študij likovne umetnosti na mariborsko pedagoško fakulteto, zdaj pa se ob poučevanju ukvarja z risanjem in slikanjem po naročilu. Ustvarja pod imenom Galerija Valerija.

Na vprašanje, zakaj prerisuje fotografije, nam odgovori: “Obraze rada rišem že od nekdaj. Ključna za to odločitev pa je bila naloga v srednji šoli, ko smo po načinu mreže risali portrete znanih oseb. Gre za način, ki so ga v določenem obdobju uporabljajo  fotorealisti. Temu področju sem se posvetila tudi na faksu in na koncu diplomirala iz fotorealizma in fotorealističnih portretov. Sicer pa sem že pred študijem risala portrete za znance, družino in prijatelje. S tem sem nato samo nadaljevala. Risanje me zelo veseli, na ta način se sproščam.”

Valerija Kuhar s Stelo Sofio

Valerija Kuhar z Milanom Repičem, županom občine Benedikt

Valerija Kuhar z Denisom Poštrakom

Valerija Kuhar z Davidom Klobaso, županom občine Sveta Trojica

K ustvarjanju spodbuja tudi svojo skoraj 4-letno hčerko, do zdaj pa je narisala že več kot 100 obrazov. Pove nam, da za sliko v velikosti A4 formata potrebuje približno osem ur, je pa vse odvisno od podrobnosti, ki so na fotografiji. “Do znanih osebnosti sem prišla preko glasbenega managerja Denisa Poštraka, ki je bil moj sošolec v srednji šoli. On je tudi priskrbel dovoljenja, da jih lahko narišem, nakar so mi posredovali svoje fotografije. Po razstavi v Sveti Trojici bom tudi ostalim poklonila njihove portrete, trojiški župan ga je prejel že na otvoritvi razstave,” zaključi naši sogovornica.